Molen Oude Prinsenlandsche Polder, Dinteloord

Dinteloord, Noord-Brabant

0,8 km OZO kerk, Molendijk n.z.
Steenbergen, Noord-Brabant
De Westhoek

Bemaalde de Oude Prinsenlandsche polder
Bron: archief Ten Bruggencate.

Deze molen werd al direct na de inpoldering van Prinsenland (1605) gebouwd. In 1606 waren ze blijkbaar bezig. Het dorp in die polder heet Dinteloord, de molen stond daar even ten oosten van. Een kreek in de polder heet ernaar: Molenkreek.

bron:
West-Brabants Archief (Bergen op Zoom)
INVENTARIS VAN HET ADMINISTRATIEF ARCHIEF
1605 - 1810
VAN DE GEMEENTE DINTELOORD EN PRINSENLAND
samengesteld door H. Goulooze
herzien door A. Delahaye

900. Brief van de Domeinraad van de prins van Oranje over het bestek voor de molen in Prinsenland, met verzoek te doen controleren of de molen volgens het bestek wordt opgebouwd, 1606. 1 stuk

Informatie van K.A.H.W. Leenders, 3 aug. 2017

trivia
We hebben deze molen op geen enkele kaart kunnen vinden, wel het stoomgemaal bezuiden de dijk. Mogelijk was deze molen voor 1832 al verdwenen, of is er verwarring met de korenmolen ter plekke? Op de waterstaatskaart van 1872 lijkt deze als Wrm aangegeven te staan.
Red.

*Adriaen Hendricksz van der Maegden (Made), zoon van Hendrick van der Maegden, overleden rond 1708, molenaar op de Princelantsche molen te Dinteloord