Molen Polder Varkensoord, Rotterdam, stadsdeel Charlois

Rotterdam, stadsdeel Charlois, Zuid-Holland

Rotterdam, Zuid-Holland
IJsselmonde

buiten bedrijf

Polder Varkensoord, Karnemelksland

De voorganger van deze molen (ook een achtkante grondzeiler) is op 11 juli 1865 verbrand, weer herbouwd en tenslotte in 1870 is de taak van de molen overgenomen door een stoomgemaal De Eendracht.
De molen heeft dus maar een kort leven gehad.

Dordrechtsche Courant 29 juli 1865:
"Aanbesteding.
Dijkgraaf en Heemraden van de polders Varkensoord en Karnemelks Land, onder de Gemeenten IJsselmonde en Charlois, zullen op vrijdag den 4 augustus 1865, des namiddags ten 4 uren, in den Hollandschen Tuin, bij P. de Lijster te IJsselmonde, aanbesteden: Het bouwen van eenen ronden steenen Watermolen, ter plaatse van den op 10 julij jl. afgebranden achtkanten watermolen. Het bestek ligt ter inzage in den Hollandschen Tuin voornoemd en is mede op franco aanvrage, legen betaling van f 1.—, verkrijgbaar gesteld ter secretarie. Aanwijzing in loco 2 uren vóór de Aanbesteding. Nadere inlichtingen zijn te bekomen bij den fabrijk en landmeter P. Bremken, te Strijen."
Informatie van Jaap de Vries, 27 februari 2009.