Molen Het Hert (2e voorganger), Putten

Putten, Gelderland

Molen 06468 n Het Hert (2e voorganger) (Putten)

Putten
Halvinkhuizerweg 3
Putten, Gelderland

geschiedenis
De voorganger van deze molen ook "het Hert" genoemd brandde na blikseminslag in 1890 af. Een nieuwe molen was gewenst en mijn betovergrootvader H. van de Poll Ezn. heeft toen deze molen gekocht in de Zaanstreek.
Daar lagen indertijd van wege de overgang op stoom veel molens gedemonteerd te koop. Hendrik heeft deze molen na koop zelf meegenomen en met een beurtvaarder naar Nijkerk laten transporteren. Van hier is het hele pakket in 1890 naar Putten getransporteerd en door plaatselijke aannemers, timmerlieden, waaronder mogelijk zijn broer Jan van de Poll opgebouwd.
Deze molen werd ook "het Hert" genoemd en is tijdens de hete droge zomer 's nachts op 3 augustus om 01.00 uur in brand geraakt en afgebrand.

Op 15 november 1899 was de opvolger nr.3 maar nu met stenen onderkant de huidige molen "het Hert" gebruiks gereed.

H. van der Poll, 15 feb. 2005.

trivia
De molen verbrandde op 3 augustus 1899 (in de molenboeken wordt 1898 vermeld, maar dat is niet juist). De molen werd vervangen door de nog bestaande molen Het Hert te Putten.
Informatie en foto's van de fam. Van der Poll.