- naam
- Molen van Blom
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- oliemolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 06464 e
- oude dbnr.
- V4897
- Meest recente aanpassing
- | Geschiedenis
Molen van Blom, Meppel
Meppel, Drenthe
v
locatie
- plaats
-
Meppel
- plaatsaanduiding
- aan het Meppelerdiep naast terr. Groeneveld (Kolderveense Grift)
- gemeente
- Meppel, Drenthe
- streek
- Zuidwest Drenthe
- kadastrale aanduiding 1811-1832
- Meppel D (1) 48 Erven Otto Blom
- geo positie
-
X: 208347, Y: 523434N: 52.69570, O: 6.17633
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
- inventarisnummer
- 177 Molens in Drenthe
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
1890 onttakeld, kap eraf, romp 1906 afgebrand
- geschiedenis
-
De molen stond aan het Meppelerdiep naast het terrein van Groeneveld, tussen de thans gedempte Kolderveense Grift en de weg naar de Zomerdijk, ter plaatse van het tegenwoordige pand N.V. Handelsmij Steenbergen en Van Brink.
1735: Carel YsaƤk Courtonne te Meppel kreeg in 1735 octrooi voor veertig jaar voor het timmeren van een oliemolen te Meppel voor de dingspelen Diever en Beilen. Concurrentie in die gebieden was dus uitgesloten. In 1740 had Courtonne de molen nog in eigendom, maar kort daarna is Joost Blom eigenaar. Deze Meppeler was gehuwd met Gerhardina Struick. Zij hertrouwde na de dood van Blom met de Kamper apotheker Paulus Bakker en samen vragen zij in 1759 overschrijving van het octrooi op hun naam. In 1761 wordt dit verzoek ingewilligd en geprolongeerd tot en met 1790. Daar uit het eerste huwelijk kinderen waren geboren, bleef de oliemolen in het bezit van de familie Blom. In 1807 zijn O. en J. Blom eigenaren van de molen en bijbehorende huizen en grond; het huis op het Groeneveld is dan van J. Blom.
De staat van Trafieken en Fabrieken in het Departement Drenthe van 1809 vermeld:
in vorige getijden welvarend, thans zoals dezelve nog in matige bloei is.
Jan en mr. Arend Blom vervingen in 1876 de windmolen door een stoomoliemolen.
Omstreeks 1890 was blijkens een foto de afgeknotte molenromp nog aanwezig. Dit restant zal teniet gegaan zijn bij de grote brand van 1906, waarbij het gehele complex in as werd gelegd.
Bron: Nieuwe Drentsche Volksalmanak 1968, blz. 85.
jnjv25-07-1906: Emmer Courant
Een verschrikkelijke brand brak Vrijdagmorgen 10 uur eensklaps uit in den stoomoliemolen van de firma Jan Blom, op het Groene veld te Meppel. In korten tijd lag de fabriek, met pakhuis en aangelegen arbeiderswoningen, waarin een groote hoeveelheid . lijnzaad was opgeslagen, ter neder. Hoewel de brandweer spoedig ter plaatse was, kon de vuurzee, voortgezweept door den westenwind, niet worden gestuit. Er wordt gezegd, dat kinderen in of bij den molen met lucifers zouden hebben gespeeld.
Omtrent dezen hevigen brand wordt nog aan de Tel. gemeld : De felle brand heeft niet alleen de fabriek, maar ook de aangrenzende woningen, benevens een zeer grooten voorraad lijnzaad, plm. 200 last, en de ruime vakken met koeken, in de asch gelegd. Ook de voorraadkamers en pakhuizen brandden tot den grond af. De fabriek met den voorraad is, naar wij vernemen, verzekerd bij de Maatschappij Nederlanden ; het zaad, op de zolders der woningen aanwezig, op beurspolis en de woningen bij Woudsend, alles tot een gezamenlijk bedrag van ongeveer 420 duizend gulden. De oliehouders, die gunstig ten opzichte van den wind stonden, zijn behouden gebleven.
aanvullingen
- trivia
NB De aangegeven locatie is een schatting naar de kadasterkaart 1811-1832.
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen