Molen Polder 72, molen van Tilma, Wartena / Warten

Wartena / Warten, Fryslân

Wergea B (1) 352 Pieter Eesges van der Zee

Spinnenkop

Bemaalde de polder 72 (< 10 ha).

De onderstaande foto toont de molen tijdens een overstroming in 1910.
Het molentje van Tilma aan de Healweisleat (Halfwegsloot) in Wartena tijdens de watersnood uit 1910. De afbeelding staat in De Utskoat nr. 58, blz. 27.
In de boot (een schouw of een tjotter) staan Anne Tilma en Dooitsen Tilma afgebeeld.
H. vd. Kaay, 6 dec. 2007.

Links naast de molen is nog een andere molen verderop aan de Halfwegsloot zichtbaar. Dat moet Tenbruggencatenummer 06456 e zijn.

Leeuwarder Courant, 12 jan. 1915:
"Wartena, 11 Jan. Door den storm van 29 December l.l. zijn hier twee polders ondergeloopen. De eene molen is daarbij in brand geraakt en nog niet hersteld. De eigenaar van den andere molen weigert te malen, ook als de andere molen in orde zal gemaakt zijn. Zoo krijgen wij een herhaling van de geschiedenis van 1910. De kunstweg tusschen het dorp en de zuivelfabriek staat weder onder water. Thans wordt langs den berm een verhoogd looppad van planken op palen gemaakt. Intusschen zijn andere stappen gedaan, om van die twee polders een waterschap te maken, waardoor in het vervolg zulke treurige toestanden onmogelijk zullen worden."

De zuivelfabriek stond aan de Hoofdstraat nr 81.