Molen Weidemolen van Mesdag, Harlingen/ Harns

Harlingen/ Harns, Fryslân

Deze molen was in 1832 het eigendom van Dirk Roos van Mesdag.
geb.26 mei 1797 te Burgwerd - overl. 16 dec. 1862 te Bolsward
gehuwd met Albertina Elisabeth Fockens (1799-1887)

Omstreeks 1860 is de molen gesloopt.

Bron: "Molens in en om Harlingen een rijke historie", door Tj. Severein, 1990. Verzameling H. van der Kaay.

Bemaalde een onderdeel van de Groot Ungabuurster polder.

Op de kadasterkaart is zichtbaar dat dit geen tjasker maar een spinnekop was.

Leeuwarder courant, 22-11-1755

De secretaris AB WIARDA, zal op Woensdag den 26 November 1755 tot 12 uur op Noen, by de eerstfe Zitdag, ten Huize van Hylke SYBES, Castelein in Roma tot Harlingen, by strykgeld verkopen:
No.1: Een Heerlyke Stemdragende ZATHE en LANDEN. met een royale welbetimmerde Huisinge, Schuir en Zomerhuis, sampt Water-Molen cum annexis, onder den Dorpe Midlum, groot 101 en ene vierde pondematen, leggende zeer vermakelyk tot een Buiten Woninge. enz.

Leeuwarder courant, 31-01-1784

De Secretarien Wiarda van Baarenderadeel en Wonseradeel, praesenteeren op Woensdagen den 11, 18 en 25 February 1784 by den 1ste, 2de en 3de Zitdag, in de Herberg Roma te Harlingen publicq by Strykgeld te Verkopen:
De Geregte twee derde Parten van een schoone Zathe en Landen, met een Heerlyke Huizinge, Schuure en Royale Hovinge, met een Zomerhuis, sampt Watermolen cum annexis, staande en gelegen by Koe-Tille, aan de Heere Weg en Harlinger-Vaart, onder den Dorpe Midlum, groot over het geheel 106 en een vierde Pondemate enz.