Molen Geerewegstermolenkolonie, Geerewegstermolen (1e), 't Waar

't Waar, Groningen

Oldambt, Groningen
Oldambt

Verbrand 18 februari 1852 tijdens onweer.

De Sheboygan Nieuwsbode, 23-03-1852
Uit Nieuwolda, wordt ons van den 16 het volgende gemeld: " Heden namiddag van omstreeks twee tot vier uur, hadden wij hier een' heftig on weder, waarbij de zware regen- en hagelbuijen de lucht soms zoodanig verduisterden,' dat het naar schemeravond geleek. In den aanvang waren de bliksem- en donderslagen juist niet zeer fel; maar kort na drie uur flikkerde een bliksemstraal, met onmiddelijk daarop volgenden ratelenden donderslag, zoo oogverblindend hel, dat het ieder met ontzetting moest vervullen. Slechts' weinige minuten later verkondigde het kleppen der torenklok ons dan ook, dat deze bliksemslag: ongeluk veroorzaakt had. Een watermolen, slaande in het westeind van Nieuwolda, op het land van den landbouwer R. P. Geertsema, en behoorende aan eene vereniging van landgebruikers, was door denzelven getroffen en brandde in een paar uren tijds bijna geheel af. Slechts weinig heeft men er van kunnen behouden. Vroeger was deze molen in onze provinciale kas verzekerd geweest; doch voor een jaar of drie, vier, hadden de eigenaren het lidmaatschap opgezegd. "

Ligging vlg. Van der Veen "¼ km ZO v.d draaibrug", maar dat was het latere stoomgemaal.