Molen Polder 13, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Aengwirden
Tjalleberd B (5) 1115 Sieger Teyens van der Laan en mede E.

ruim 40 voet

Bemaalde het lager gelegen onderdeel 13 op de Veenpolder 4e en 5e District.

Deze molen in het kadaster van 1832, staat ook nog op de kaart van Wopke Eekhoff uit 1854 en op de op de kadasterkaart van 1887. Dat betekent dat dit de molen van polder 13 is, die op de waterstaatskaart van 1877 wat onnauwkeurig staat ingetekend.

In 1840 werden de boerderij, landerijen en molen gekocht door de Pastorie van Tjalleberd c.a. als belegging. In 1982 schreef ik in het kerkblad al een artikeltje over de molen achter ’t Meer 75 (de boerderij). Deze kostte de kerk veel geld aan onderhoud en in 1891 sloot men een overeenkomst met het Vierde en Vijfde Veendistrict. Het jaar daarop werd een duiker gelegd voor de afwatering in die polder en op 23 februari 1892 werd de molen voor 150 gulden op afbraak verkocht. De vlucht van de molen was ruim 40 voet.
Dick Bunskoeke, 17 okt. 2014.