Molen Windlust, Sneek/ Snits

Sneek/ Snits, Fryslân

pelmolen, korenmolen

Sneek/ Snits
bolwerk bij het Hoogeind, Rienck Bockemakade
Sneek B (1) 764 Djurre Elzes Kiestra, molenaar (*)

geschiedenis
Reeds in 1591 werd toestemming verleend voor het oprichten van een molen op deze plaats, maar in het begin van de zeventiende eeuw bleek hij niet op stadsplattegronden te staan. Toch kwam hij er wel, naast diverse andere aanwijzingen daarvoor komt hij ook voor op het stadsgezicht van 1718.

In februari 1712 werd hij als pelmolen verkocht voor ƒ 2887,= en in 1751 was hij reeds een bovenkruier geworden. In die tijd was Jan Kornelis Pel molenaar op deze plaats;

Leeuwarder courant, 15 april 1780
Dr. Adema Secretaris van Wymbritzerendeel, zal op Vrydagen den 21 en 28 April 1780 by de 2de en 3de Zitdag telkens 's Avonds om 5 Uur in de Witte Arend te Sneek Verkopen:
Een hegte, sterke, welbetimmerde en beklante PELMOLEN van 70 voets Roeden, met een Paar Steenen, dog zodanig geschikt, dat ook met 2 Paar Steenen in dezelve kan worden gemalen, staande en gelegen op de Stadswal te Sneek by 't Hoogend, door de Wed. van de Koopman Alle Wybes Wouters als Eigenaarse gebruikt, by de Finaale Palmslag te aanvaarden; mitsgaders een Huizinge voor de Molenaar of Knegts, bestaande in twee Kamers, bezwaard de Molen en Huizinge met 7 Car-gls. Eeuwige Renthe.

In 1780 verkocht de weduwe van Alle Wybes Wouters de molen, misschien wel aan Tjeerd Wybrens Feenstra. Na het overlijden van diens zoon Folkert Tjeerd Veenstra bleek de molen van zijn vrouw en Jan D. Gorter te zijn en 78 voet vlucht te hebben. Zij boden hem in 1815 te koop aan, maar het is onbekend of dat lukte.

Nadat we in 1832 Djurre Kiestra als eigenaar en molenaar tegenkwamen, deed op 8 juni 1843 de weduwe Obbema de molen van de hand. Toen was de molen ook korenmolen, wat opnieuw bleek uit de verkoopadvertentie uit 1856.

Op 7 januari 1857 zou de bij R.J. Rinsma (voor ƒ 750,= jaarlijks) in huur zijnde rog-, weit- en pelmolen opnieuw verkocht worden, waarbij vooraf slechts ƒ 4869,= was geboden. Koper was D. Hemming.

Uit 1869 is een hele reeks verkoopadvertenties van de molen bekend. Op 15 januari werd de molen aangeboden, toen gehuurd door F. Siegert, vrijkomend per 12 mei. Provisionele verkoop op 21 juni (met vermelding van mogelijkheid tot aankoop van een stukje grond voor herbouw tussen Zomerrak en Rijksweg), finale verkoop op 12 juli, verkocht op 9 augustus voor ƒ 625,=. 13 augustus weer te koop aangeboden voor afbraak, door de timmerlieden J. Sjaardsma en G. de Boer. 10 september roeden, bovenas en andere onderdelen aangeboden door beide timmerlieden. 28 september openbare verkoping van onderdelen, 12 november nogmaals de roeden aangeboden door de timmerlieden.

Bronnen:
- artikel door D.M. Bunskoeke in De Molenaar nr. 51, 17 dec. 1987. Aangehaald in De Utskoat nr. 91, sept. 1998.
- Uit de knipseldoos nr. 51, art. door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 92, dec. 1998.

(*) En de grond aan de Stad Sneek.

19 febr. 1705

Verkocht de pelmolen op het bolwerk bij het Hoogeind te Sneek voor 2887 car.gl.

bron: Stads- en Dorpskroniek van Friesland I, 1700-1800 door Dr. G.A.Wumkes

16 aug. 1760,

Te koop aangeboden een pelmolen met 70 voets roeden met de huizinge van 2 kamers, staande op de stadswal bij 't Hoogend te Sneek.

Bron: Stads- en Dorpskroniek van Friesland I (1700-1800)
door Dr. G.A. Wumkes,
W.A. Eisma Cz. Leeuwarden, 1930

28 april 1780

Verkoop van eene pelmolen staande op de stadswal bij het Hoogend te Sneek, gebruikt door Wed. Alle Wiebes Wouters.