Molen De Hoop / Oliemolen van Ruijs, Kampen

Kampen, Overijssel
v

korte karakteristiek

naam
De Hoop / Oliemolen van Ruijs
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
oliemolen, pelmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06432 o
oude dbnr.
V6043
Meest recente aanpassing
| Overig

locatie

plaats
Kampen
plaatsaanduiding
IJsseldijk, buiten de Venepoort
gemeente
Kampen, Overijssel
streek
IJsseldelta
kadastrale aanduiding 1811-1832
Kampen F (8) 2497 Theodorus Ruijs, koopman
geo positie
X: 191542, Y: 506952
N: 52.54897, O: 5.92594

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis

29-11-1695: Amsterdamse courant
Werd ean een yder bekent gemaekt dat Lubbartus Bavinck uytter hand prefenteert te verkopen fijn welgelegen Neringryke dubbelde Olymolen , staende tot Campen buyten de Veenen-Poorte, met een Woonhuys en twee Wooningen voorde Knechts daertoe behorende alle zyn gereedschap; soo yemand daer in gading heeft addressere sig aen de voorsz. Mole, sal een yder goet onderigtinge gedaen worden.

27-05-1702: Oprechte Haerlemsche courant

De Curateuren van den Boedel van Lubbartus Bavinel zijn van meening, Dingsdag, den 6 Juny, tot Kampen aen de Meestbiedende te Verkopen een Neeringrijeke dubbelde Oly-Molen, voorsien met verscheyde Oly-Backen, een Woonhuys voor de Meester en 2 wooningen voor de knechts, Staende buyten de Veen-Poort : Die Gading hebben, konnen aldaer goede Onderrichting bekomen.

 

22-05-1702: Opregte Leydse Courant 
"De Curateuren van de Boedel van Lubbartus Bavinel, zyn van meeninge op Dingsdag den 6 Juny 1702 aan de meestbiedende te verkoopen een neeringryke dubbelde Oly-Moolen, voorzien met verscheyde Oly-Bakken, enz.;voorts een Woonhuys voor de Meester,, en 2 Wooningen voor Knegts, enz.; staande de voorsz. Moolen buyten de Veene-Poort tot Kampen. De Gadinghebbers konnen aldaar goede onderrigting bekomen." 


28-10-1816: Op 28 okt. 1816 verklaarden Theodorus Ruijs, koopman te Kampen en zijn echtgenote schuldig te zijn aan Frederik Carel Marius, arts te Kampen en diens echtgenote een bedrag van ƒ 4000 tegen 5 procent per jaar. Dit betrof een olie- en pelmolen met pakhuis, woonhuis en pakhuis met knechtswoning en stalling, buiten de Venepoort, letter B nummer 5. Als speciaal onderpand golden hun vaste goederen buiten de Venepoort. 



28-02-1817: Overijsselsche Courant
"Door toeval uit de Hand te Koop, een wel ter nering staande HERBERG en LOGEMENT, voorzien van Boven en Beneden Kamers, Keuken en Kelder, Stalling voor Paarden en Berging voor Rytuigen. Een aangename Tuin en Koepel en Boomgaard, en nog een stukje Grond, daar een Molen gestaan heeft, deze plaats is voor dezen geweest een Looyery. En ook zeer aangenaam voor een Buitenplaats, gelegen buiten de Veene Poort aan de Ryweg en aan de rivier den IJssel."

 NB Mogelijk heeft de molen een voorganger gehad, of het artikel hoort hier niet bij.

22-06-1822: Inventarisatie, opdrachtgever Theodorus Ruijs, koopman te Kampen, wonend buiten Venepoort: 
"Comparant verklaart verzuimd te hebben een inventaris te laten maken van de gezamenlijke goederen bij het overlijden van zijn vrouw Johanna Jacoba Reijniera Boom, met wie hij in gemeenschap van goederen getrouwd was. Hij laat dit nu doen, mede i.v.m. de vast te stellen moeders-erfdelen voor de kinderen. Naast onroerend goed, is er sprake van meubilair, goud/zilver, paarden, voorraden, contanten enz.; verder zijn er ook schulden. De voordelige staat van de boedel bedraagt ca ƒ 10.000."
Bron: Kampen Notarieel.

 

18-09-1828: Opregte Haarlemsche Courant

Kampen den 13 September. Gisteren in den namiddag zijn, onder een geweldig onweder, de oliemolen van den heer Ruys, en de korenmolen, genaamd de voorste molen, door eene windhoos getroffen. De eerste is van kap en wieken beroofd en zwaar beschadigd; de tweede is geheel verbrijzeld, en in eene puinhoop veranderd. Van vier personen, welke zich in de laatste bevonden, zijn twee aan hunne bekomene wonden overleden, en de twee anderen zwaar gekwetst. 

 

19-09-1828: Dagblad van 's Gravenhage

Gister in den namiddag , tusschen vijf, en zes uren , trok uit het westen een geweldig onweder over deze stad en hare omstreken , vergezeld van hevigen wind en eene zware hoos; deze met eene vervaarlijke snelheid aanrukkende , trof in haren loop den pel- en oliemolen van den heer T. Ruys , met het woonhuis en verder getimmerte. Als met éénen slag werd de kap van den pel- en oliemolen, met de wieken en al het werk daartoe behoorende, van den romp gescheurd , en de korenmolen zoo geheel verbrijzeld , dat de plaats , waar dezelve stond, slechts kenbaar is aan de vergruisde voorwerpen, die daar verspreid liggen.

Het woonhuis van den heer Ruys , en de bekleedselen van den molen, zijn ook zwaar beschadigd, en waren voor weinige jaren nieuw gebouwd; het steenen pakhuis is tevens in hetzelfde oogenblik geheel vernield ; het in de nabijheid staande womhuls van den herbergier Leembroek heeft mede aanmerkelijke schade bekomen.

 

20-09-1828: Dordrechtsche Courant 20 sept. 1828: 
"Op verscheidene plaatsen hebben dezer laatste dagen zware onweders, vergezeld van hagel en storm, groote verwoestingen aangerigt; aan sommge plaatsen is daarbij ook eene zware hoos waargenomen, zoo als bij Kampen, vanwaar met daaromtrent, onder dagteekening van den 13 dezer, het volgende meldt:
"Gisteren in den namiddag, tusschen vijf en zes ure, trok uit het westen een geweldig onweder over deze stad en hare omstreken, vergezeld van hevigen wind en eene zware hoos; deze met eene vervaarlijke snelheid aanrukkende, trof in haren loop den pel- en oliemolen van den heer T. Ruys, met het woonhuis en verder getimmerte, alsmede den korenmolen, genaamd de Voorste Molen, toebehoorende aan Jan Nijs en Jan Mulder, staande op eenigen afstand van elkander aan den IJsseldijk, even buiten de Veenepoort.
Als met eenen slag werd ... de korenmolen zoo geheel verbrijzeld, dat de plaats, waar dezelve stond, slechts kenbaar is aan de vergruisde voorwerpen, die daar verspreid liggen. ...
Ongelukkig bevonden zich de molenaar Jan Nijs, met zijnen aangehuwden zoon, Hermanus Johannes Debets van den Bos, een jongeling van zeventien jaren, en de molenaar Jan Mulder, met zijnen knecht, Jan Bos, te zamen op dat tijdstip in den molen.
Beide eerstgenoemde werden bijna levenloos weggedragen en stierven kort daarna aan hunne wonden. De beide anderen zijn ook zwaar gewond, en, zoo zij al hun leven behouden mogen, waarschijnlijk voor altoos verminkt.""
Jaap de Vries, 4 maart 2009

 

05-10-1828: Zutphensche courant 
Gister in den namiddag trok uit het westen een geweldig onweder over deze stad en hare omstreken, vergezeld van een zware hoos; deze met een vervaarlijke snelheid aanrukkende, trof in haren loop den pel- en oliemolen van den heer T. Ruys met het woonhuis en verder getimmerte, alsmede de koornmolen, genaamd 'De Voorste Molen', toebehoorende aan Jan Nie en Jan Mulder, staande op eenige afstand van elkander aan den IJsseldijk. De koornmolen werd zoo verbrijzeld, dat de plaats, waar dezelve stond, slechts herkenbaar is aan de vergruisde voorwerpen, terwijl de kap en wieken van de romp van den pel- en oliemolen is afgescheurd. Ongelukkig bevonden zich de twee eigenaren en twee andere personen in den koornmolen. Beide eerstgenoemden werden bijna levenloos weggedragen en stierven kort daarna aan hunne wonden; de beide anderen zijn ook zwaar gewond'.

 

15-04-1868: Prov. Overijsselsche en Zwolsche Courant
"OLIEMOLEN en FABRIEK te KAMPEN. In de maand Junij of Julij e.k. zullen door de Notarissen RAMBONNET en VAN DER DUSSEN te Kampen in publieke veiling worden gebragt: 
De aldaar eenige en nog in volle werking zijnde WIND-OLIEMOLEN en PATENT-OLIE-FABRIEK, met daarbij behoorende ruime Pakhuizen, Kantoor, Koetshuis, Paardenstalling, Veestal, gemetselde Oliekelders, Turfschuur, Hooijberg, benevens Moestuin, Boomgaard met exquise Vruchtboomen, twee Arbeiderswoningen met open Grond en Bergplaats, alles bij elkander staande en gelegen buiten de voormalige Veenenpoort, tusschen den Straatweg en de rivier den IJssel. 
Een en ander bevindt zich in een zeer uitmuntende staat, en is door de onmiddellijke nabijheid van de rivier den IJssel, alwaar de zwaarste ladingen direct aan de fabriek zelve kunnen worden gelost en ingeladen, bijzonder gunstig gelegen. De molen is geheel volgens de nieuwste uitvindingen ingerigt, en voorzien van ijzeren as, dito voor- en naslagslade, dito ligger met twee paren oliesteenen en dito fournuizen, terwijl de daken der ruime zaadzolders met planken zijn beschoten. Met de daaraan verbonden Slijterij in RAAP- en LIJNKOEKEN en in LIJNMEEL, hoofdzakelijk aan den landbouwersstand, levert de zaak een ruim bestaan op, en biedt het zeer uitgebreid terrein ook bijzondere geschiktheid aan, om voor andere fabrieken te worden ingerigt. 
Een en ander is inmiddels UIT DE HAND TE KOOP, en te bevragen ten kantore van voornoemde Notarissen, bij wie nadere inlichtingen zijn te verkrijgen. Brieven franco." 

 

19-03-1875: Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant
"De Deurwarder MEIJBOOM te Kampen zal op Dingsdag 30 Maart 1875, 's middags 12 uur, op na te melden terrein, publiek verkoopen: 
DE AFBRAAK EENER OLIEMOLEN, liggende aan perceelen bij het huis van den Heer J.P. RUIJS buiten de Veenepoort te Kampen, bestaande in zware ijzerwerken, als: molenas, voor- en naslaglade, steenlegger, enz., onderscheidene zware en ligte kamraden, een partij dekriet, zware wentelas, 2 paar zware oliesteenen en 2 paar pelsteenen en al hetgeen verder zal worden voorgebragt. 
Te bezien op 25, 26 en 27 Maart, van 's morgens 10 tot 's namiddags 4 uur. 
Inlichtingen te bekomen bij voornoemden Deurwaarder."