Molen Polder De Zuidwenning / Polder 21a, Delfzijl

Delfzijl, Groningen

0,7 km N der kerk, vlak bij de Eemsdijk
Eemsdelta, Groningen
Het Hogeland

Spinnenkop

geschiedenis
Deze molen stond, even ten Noorden v Delfzijl, nabij de zeedijk (aan de Eems). Ze was van het waterschap Zuidwenning (groot 38 ha) en maalde het water op de boezem van het waterschap Fivelingo uit. De molen waaide om tijdens een zware storm op 10 augustus 1925 (blijkens een rubriek “oude foto’s kijken” in het huis-aan-huisblad Nieuwsblad voor de Eemsmond van 29 maart 1990). De 10e aug. 1925 was de dag dat een cycloon Borculo grotendeels verwoestte.
In het bijschrift bij foto nr. 8 in “Molens in Groningen in oude ansichten” meldt de samensteller ervan, dhr. W.O. Bakker, dat de spinnenkop na de schade op 10 aug. 1925 werd hersteld, maar enkele jaren later voorgoed werd afgebroken.
Dit laatste werd in een reactie van mw. Bakker-Boekel, uit Delfzijl, welke in aflevering 934 in de bovengenoemde rubriek in het huis-aan-huis-blad d.d. 05-04-1990 bevestigd. Zij gaf daarin aan dat er dicht in de nabijheid van deze spinnenkop nog een tweede molen, een “uit metselwerk opgetrokken molen” (=citaat) heeft gestaan en dat de beide molens tegelijkertijd vervangen werden door één motorgemaaltje. De tweede molen welke aan de Ubbenslaan stond liep op 10 aug. 1925 eveneens stormschade op.
Geert L. Nienhuis, 9 dec. 2017.

Molen van de Kleine Polder, 7 ha, opgericht 1893.