Molen Ol Kaast, Middelstum

Middelstum, Groningen

Eemsdelta, Groningen
Middelstum A (3) 434 Klaas Jannes Boerma, molenaar

open voet
1 koppel stenen

geschiedenis
In 1489 overleed Onne van Ewsum, tot zijn nalatenschap behoorde de molen te Middelsum staande aan de oostzijde van het Boterdiep.

Mocht in 1628 blijven staan. De molen was de oude roggemolen van de heerlijkheid Ewsum. De molen en zijn omgeving staan afgebeeld op een olieverfschilderij van H.J. Reitzema. De standerd werd gestut door vier maal drie schoren, de molen had geen luifel.

Opregte Groninger courant, 11 november 1766
De E. EGBERT BERENTS en zyn Huisvrouw zyn gezint, haar deftige Roggemolen vry uyt de Hand te Verkopen, staande en gelegen tot Middelstum; Iemands gading zynde kan bevengen. daar over aanspreken, die zig in alle billykheid zullen laten vinden.

Groninger Courant, 12-12-1783
De E. PIETER JACOBS is gezind met Consent van het E. Gerigte van Middelstum, op Strykgelds Conditien te laten Verkoopen, deszelfs Roggemolen en derzelver BEHUIZINGE, staande tot Middelstum. Deze Verkoping zal zyn den 23 December 1783 's avonds om 5 uur, in het gewone Regthuis tot Middelstum.

Afgebroken, in 1 keer omgetrokken in 1855. Opvolger werd de nog bestaande molen De Hoop te Middelstum, deze staat tegenover de oude standplaats aan de westkant van het Boterdiep.

Info: W.J.

trivia
In 1628 mochten van de 110 bestaande molens in de provincie Groningen maar 73 blijven bestaan door het aannemen van de Provinciale Resolutie op de belasting van het gemaal. *Nergens kunnen we vinden welke molens mochten blijven bestaan. Wel werden de molens genoemd die moesten verdwijnen. De Stad Groningen en het landschap Westerwolde vielen buiten de Resolutie. Lopen we de gegevens van B. van der Veen Czn na dan komen we wat aangegeven ouderdom betreft uit op 75 molens. Zijn er toch meer blijven bestaan, of klopt het aangenomen bouwjaar van enkele molens niet? Nader onderzoek zou dit duidelijk kunnen maken.

Volgens de gegevens van B. van der Veen Czn. was ook deze molen ouder dan 1628

jnjv. Bron P. van Dijken, de Zelfzwichter

*Nb. In het boek "De belasting op het gemaal in Stad en Ommelanden 1594-1856" van B.D. Poppen zijn de molens die mochten blijven staan opgenomen.

(*) De tekening van Reitzema is opgenomen in "De molen De Hoop te Middelstum", B.D. Poppen, 2012.