- naam
- De Tulp / Molen van Reindersma (2e)
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- korenmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- restant
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 06411
- oude dbnr.
- V27
- Meest recente aanpassing
- | Foto
Molen De Tulp / Molen van Reindersma (2e), De Wilp
De Wilp, Groningen
v
locatie
- plaats
-
De Wilp
- plaatsaanduiding
- Plantsoen 25
- gemeente
- Westerkwartier, Groningen
- streek
- Westerkwartier
- geo positie
-
X: 212879, Y: 570330N: 53.11663, O: 6.25167
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
- inventarisnummer
- 1256 vdV
geschiedenis
- toestand
- restant
- bouwjaar
-
herbouwd
- verdwenen
-
Voor de korenmolen in De Wilp, die in 1955 in verwaarloosde staat verkeerde, werd op 15 oktober van dat jaar een sloopvergunning verleend. Gedeeltelijke sloop volgde in december 1956.
- afkomstig van
- eigendomshistorie
Tot 1919 was Tj. Reindersma de molenaar, daarna volgde IJ.T. Reindersma hem op.
- geschiedenis
-
De in 1901 gebouwde molen verbrandde in oktober 1918, waarna hij werd opgebouwd met de bovenbouw van een korenmolen te Eelde.
23-12-1954: Leeuwarder Courant,
In De Wilp vernielde de harde wind verschillende schoorstenen en blies dakpannen van de daken. Vooral de oude bouwvallige molen van de heer Tj. Reindersma kreeg het zwaar te verduren. In de romp werden een paar flinke gaten geslagen.
'Malen op de wind kost niets'. Op zich nonsens, de wind kost weliswaar niets, maar wind omzetten in elektrische of mechanische energie kost wel degelijk iets. Molenaars konden er in het begin van de twintigste eeuw over meepraten. Zij moesten concurreren met steeds efficiënter werkende grote maalderijen. Het onderhoud aan hun molen ging als een molensteen om hun nek hangen. Er werden allerlei manieren bedacht om op het onderhoud van de molen te besparen. Eén daarvan was aanpassing van de dakbedekking, zo werd de molen te De Wilp met 'asphalt' papier bekleed. Deze bedekking was behoorlijk goedkoper dan een traditionele rieten, of de houten bekleding. Was de houten bekleding in slechte staat, dan kon men ook voor asfalt bekleding kiezen.
Op de waarschijnlijk in de jaren twintig genomen foto is duidelijk te zien dat de hoogtijdagen voor molens in die tijd allang voorbij waren. De molen is reeds voorzien van een aanbouw met motorgemaal en het wiekenkruis is matig onderhouden. Molenaar Reidersma liet de molen uiteindelijk aan zijn lot over. De sterk verwaarloosde molen werd in november 1956 gesloopt en was toen slechts 37 jaar oud. Hij was namelijk in 1919 opgericht ter vervanging van een in 1918 afgebrande molen. Bij herbouw in 1919 werd gebruik gemaakt van een tweedehandsje. Het achtkant van de molen van B. Mulder uit Eelde werd door K.B. Dijk herplaatst te De Wilp. Dit was overigens de tweede keer dat er bij molenbouw op deze plaats gebruik werd gemaakt van bouwmateriaal afkomstig van een andere molen. De eerste in 1901 gebouwde voorganger was een uit Assen afkomstige zaagmolen. Deze molen stond vlak bij de oude kazerne van Assen. 'Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen' voor molenbouw gold dit zeker. Honderden molens beleefden in de loop der eeuwen in een andere plaats een tweede jeugd, maar dat malen met de wind niets kost, dat gaat niet op.
jnjv, bron; de Nieuwe Zelfzwichter 01 - '99 H.A. Hachmer - nog waarneembaar
Er resten nog drie velden van de stenen onderbouw
-
foto's
- foto's
-
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen