Molen Noordwijkerpolder, Noordwijk

Noordwijk, Groningen

Noordwijk
2,4 km ONO van het dorp
Westerkwartier, Groningen
Westerkwartier

geschiedenis
De Noordwijkerpolder is een voormalig waterschap in de provincie Groningen. Hoewel Carel Coenraad Geertsema het in zijn naslagwerk De zeeweeringen (...) (1910) noemt en het al lang als waterschap functioneerde, werd het pas in 1913 door de Staten officieel opgericht.

De polder, die één ingeland had, lag pal ten zuidwesten van het kruispunt van de Hooiweg en de Munnekeweg van Lucaswolde. Het gebied was zo'n 150 m breed en zo'n 450 m lang.

Het molentje stond aan de zuidzijde van de polder en sloeg uit op een 550 m lange wijk die uitmondde in het Dwarsdiep.
Bron: Wikipedia.

De polder besloeg 10 ha.
Opgevolgd door een Herkules windmotor van 8 m diameter, welke in 1917 aanwezig was.

NB De meeste gegevens op de archieffiche van Van der Veen (en overgeschreven door Ten Bruggencate) hebben geen betrekking op deze molen, maar op de 1½ km meer NO gelegen, in 1862 opgerichte veenpolder van A.P. Postmus. Uit een aantekening op de fiche van Van der Veen blijkt dat hij dit ook al vermoedde.