Molen Kleine Harksteder Polder (3e), Meerstad

Meerstad, Groningen

Groningen, Groningen
Harkstede
Groningen (stad)

buiten dienst
geschiedenis
Herbouwd in 1887 door molenmaker Johs. de Wind uit Sappemeer. Bij de bouw werd gebruikgemaakt van een afgebroken molen te Noordbroek, koopsom ƒ 800. Het opbouwen van de molen kostte ƒ 2200.

Op 5 april 1900 stortten as en roeden omlaag, de bemaling werd tijdelijk overgenomen door de Grote Harkstederpolder. Op 18 juli 1905 werd de Groenwijkspolder aan het bemalingsgebied toegevoegd.

Op 14 september 1912 werd besloten een locomobiel van 14 pk als hulpaandrijving bij de molen te plaatsen. De roeden en de as uit de molen gingen naar een molen in de Scharmer Oostpolder. Ter plaatse van de molen stond later een gebouwtje met een elektrisch gemaal (architekt J. Klippus uit Bedum). Afgebroken in 1921 (1911).

trivia
Uitgerust met een schroef en bemaalde de Kleine Harkstederpolder (253 ha) op de Borgsloot, opgericht vóór 1856.

Volgens Van der Veen was de molen houtgedekt, volgens Ten Bruggencate rietgedekt.