Molen De Hoop, Wormer

Wormer, Noord-Holland

Wormer
Aan de Nieuwe Vaart, ten zuidoosten van de nog bestaande meelmolen De Koker.
Wormerland, Noord-Holland

De molen was later ingericht als balkenzager.

geschiedenis
Het exacte bouwjaar van de Hoop is niet bekend. Mogelijk dateert de molen al van omstreeks 1620, maar voldoende bewijs hiervoor is er (nog) niet.
De Hoop wordt voor het eerst genoemd in 1677. In dat jaar komt in de erfenis van Lijsje Cornelis voor, 1/18 part "in de hennepkloppersmolen de Hoop", de waarde van dit aandeel bedroeg Fl.50,-.
In 1723 wordt de Hoop verkocht voor Fl.240,-, schijnbaar was er iets mis met de molen, wat de lage prijs zou verklaren.
Kort hierna is de molen uitgesloopt en ingericht als balkenzager.
Couwenhoven vermeldt dat de molen op 24 februari 1727, door Claas Dirksz. Roos, werd verzekerd in het papiermakerscontract.
De waarde van de Hoop bedroeg toen Fl.1000,-.
In 1735 verkocht Claas Roos de molen voor Fl.3360,- aan Elias Vels, die de Hoop op 3 januari 1739 laat verzekeren in het zgn. "vorff- en snuyfcontract", in dit contract is de molen voor Fl.1800,- verzekerd.
Tot zijn overlijden in 1781 blijft Elias Vels met de Hoop zagen.
In 1782 verkocht zijn weduwe, Maartje Pieters Opmeer, de molen aan Gerrit Baas en Maarten Oot, die samen een vennootschap hadden, voor Fl.1850,-.
De koop werd als volgt beschreven:"de houtzagersmoolen de Hoop, zijnde een Dommekracht, op de Nieuwe Vaart, met knegts woonhuijs bij de moolen en land ten zuijden, 1876 roe".
De enige bovenkruier houtzaagmolen die Wormer ooit rijk is geweest, werd in 1813 gesloopt.

"Duizend Zaanse molens" P.Boorsma 1968 blz.186
"Drie eeuwen verf" Mr.D.Vis 1943 blz. 66
"De Zaende" 4e jaargang 1949 artikel over hennepkloppers J.Goudsblom blz. 12-16
"Uit de geschiedenis van Wormer" C.Mol 1966 blz.122

Informatie van F.Rol

trivia
De aangeduide locatie op Google Maps is een (minder betrouwbare) benadering, de exacte locatie van het oude molenerf is niet meer terug te vinden.