Molen De Zwarte Leeuw, Wormer

Wormer, Noord-Holland

hennepklopper, verfmolen

Wormer
Nieuwe Vaart nz, op de hoek met de Oostertilsloot wz.
Wormerland, Noord-Holland

geschiedenis
De windbrief van De Zwarte Leeuw werd op 24 april 1640 afgegeven op naam van Gerrit Cornelisz en Egge Cornelisz Cappers, en Hendrik Nelies Cappers uit Wormer.

De molen staat in een lijst die is opgesteld in 1654. Net als veel andere molens was de Zwarte Leeuw verdeeld in aandelen. In 1654 waren deze aandelen in handen van Claes Cornelisz Huijsman, Egge Cornelisz Cappers en Nicolaas de Boer. Egge Cappers werd later burgemeester van Wormer, hij bezat een kwart in deze hennepklopper.

In 1685 was de Zwarte Leeuw nog hennepklopper, maar in 1715 stond de molen te boek als verfmolen.
Op 7 januari 1738 werd de molen door Jan Schardam als verfmolen verzekerd voor een bedrag van 800 gulden. Bij de oprichting van het "vorff- en snuyfcontract" op 3 januari 1739 werd het verzekerde bedrag verhoogd naar 1200 gulden.

De molen werd vermoedelijk omstreeks 1780 gesloopt.

- "de Zaende" 6e jaargang 1951 blz.47/ 56-57
- "de Zaende" 4e jaargang 1949 blz.15
- "Duizend Zaanse molens" P.Boorsma 1968 blz. 193
- "Drie eeuwen verf" Mr.D.Vis 1943 blz. 68-69
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 262.

trivia
Hennepklopper, later verfmolen "de Zwarte Leeuw", achtkante bovenkruier met schuur, te Wormer aan en ten noorden van de Nieuwe Vaart op de hoek met de Oostertilsloot. Bouw- en sloopjaar onbekend.