Molen De Zwarte Raven of De Zwart, Wormer

Wormer, Noord-Holland

Wormerland, Noord-Holland

, afkomstig uit Wormerveer.
De Zwarte Raven was oorspronkelijk afkomstig van de andere kant van de Zaan.
Aldaar had de molen te Wormerveer gestaan onder de naam "de Zwarte Vlinder".
De molen stond in de noord van Wormerveer aan de Zaan en was daar omstreeks 1630 gebouwd met onderdelen van een Amsterdamse standerdmolen, waar eerder een door storm verwoeste molen stond.
Omstreeks 1660 is de Zwarte Vlinder afgebroken en verplaatst naar Wormer. Dit gebeurde op verzoek van de eigenaren van de meelmolen "de Bleeke Dood" uit Zaandijk.
Zij hadden de molenaar, Willem Arijaensz., van de Zwarte Vlinder een bedrag van Fl.900,- geboden als hij de molen van Wormerveer zou verplaatsen naar Wormer.
Toen de molen was verplaatst naar Wormer wilde de eigenaren van de Bleeke Dood niet betalen, waardoor Arijaensz. een rechtszaak aanspande.
Hoe dit afloopt is mij niet bekend.
Er wordt gesuggereerd dat de meelmolen "de Groenemolen" en "de Zwarte Raven" een en dezelfde molen zijn.
Dit is echter niet juist omdat de Groenemolen al wordt genoemd in een protocol uit 1631 van Notaris Adryaen Dircksz., de Zwarte Raven stond toen nog in Wormerveer.
In 1678 werd het volgende verkocht:"de voogden over de naergelaeten onmondige kinderen van Zale Willem Arijaensz. ende Trijnke Eggers, verkoopen aen Pieter Garmantsz. Sam de helft in de meelmolen de Swart, voor Fl.925,-".
Door de jaren heen werden de halve parten van de Zwarte Raven veelvuldig verkocht.
In 1740 verkocht Cornelis Boort de helft van de molen aan Hendrik Bindervoet, die hiervoor Fl.820,- voor betaalde.
De Zwarte Raven is de op een na laatste meelmolen van Wormer.
De beschuitbakkers konden de concurrentie met Amsterdam niet meer aan, waardoor zij een voor een verdwenen.
Met hen verdwenen in het midden van de achttiende eeuw ook de meelmolens.
In 1744 werd de Zwarte Raven afgebroken en in onderdelen verkocht.
Op 6 april van dat jaar kochten Barent Nooij en Hendrik Bindervoet uit de sloop van de molen, de roeden, de as en de stenen met spillen, voor Fl.142:11:0.

"Duizend Zaanse molens" P.Boorsma 1968 blz. 185
"Zaanlandsch jaarboek over het jaar 1932" G.J.Honig en S.Lootsma 1932 blz. 205-208