Molen De Spijt, ook wel De Spijtmolen of De Schutter, Wormer

Wormer, Noord-Holland

Wormer
Aan de Westkant van de Middeltilsloot, aan de noordkant van het dorp achter de huizen.
Wormerland, Noord-Holland

De Spijtmolen werd in Wormer gebouwd voor de beschuitbakkers aldaar.
De molen is vermoedelijk in 1599 gebouwd, waarna op 25 februari 1600 de windbrief werd uitgereikt aan Jan Jansz. Joncker.
Het is niet bekend tot welk type de Spijt behoorde, maar het is aannemelijk dat het hier een standaardmolen betrof.
In een protocol van notaris Adryaen Dircksz. uit Wormer wordt de molen voor het eerst bij zijn naam genoemd, molenaar op de Spijt is dan Dirck Arisz.
Op 13 juli 1671 wordt in een acte het volgende genoemd:"een halve corenmolen genaemt de Schutter ofte Spijtmolen staende in dese banne bij de Middel Tilveersloot." De meelmolens van Wormer waren ook in parten opgedeeld, want in 1676 verkocht Jan Carstensz. de helft van de molen aan Pieter Huijbertsz. voor Fl.1000,-.
Het einde van de Spijtmolen komt in 1682.
In een document wat is gedateerd op 28 april van dat jaar, werd het volgende genoemd:"...ende alle respective eygenaers van de meelmolen genaemt de Spijt, jegenwoordig staende op de westsyde van de Middeltilsloot ende soodanigen ongebruyck ende in decadentie ende verval gecomen synde, dat alreeds eenige jaren niet en is bemaalen geworden ende verklaerden die voorn. respective comparanten, hoe dat d'Edelachtbare Burgemeesteren ende Vroetschappen van Wormer haer luyden gunstighlijck hebben geaccordeert ende toegestaen te mogen verkoopen ende affbreecken die bovengemelde meelmolen de Spijt."
De Spijt stond dus al enkele jaren stil en raakte in vervallen staat. Kort daarna is de molen gesloopt.

"Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968 blz. 184
"250 Zaanse molens" R. Couwenhoven 2001 blz. 89
"Zaanlandsch jaarboek over het jaar 1932" G.J. Honig en S. Lootsma 1932 blz. 205-208
"Zaanlandsch jaarboek over het jaar 1934" G.J. Honig en S. Lootsma 1934 blz. 157-161
"Uit de geschiedenis van Wormer" C. Mol 1966 blz. 117-121

Informatie van F. Rol.

trivia
Meelmolen "de Spijt", "de Spijtmolen" of "de Schutter", type onbekend, te Wormer aan de Westkant van de Middeltilsloot, aan de noordkant van het dorp achter de huizen. Bouwjaar 1599, gesloopt in 1682.