Molen De Eikenboom, Zaandam-West

De Eikenboom

aan weg en Zaan, iets ten zuiden van de Prins Berhardbrug.
Zaandam G (1) 42 De Wed. Dirk Visser, geb. A. Vas

geschiedenis
De bovenkruier De Eikenboom werd gebouwd in het jaar 1664. Op 10 december van dat jaar werd de windbrief van de molen uitgereikt aan Cornelis en Jan Claasz Gijsen en Claes Claesz Vriend.

Op 16 oktober 1683 liet Jan Gijsen de molen tegen brand verzekeren bij een assurantiecontract.

Omstreeks 1720 kwam de balkenzager te werken voor Jan Drost, hij liet de molen op 5 juni 1723 opnieuw tegen brand verzekeren.
Op 31 januari 1738 verkocht de weduwe van Drost de molen aan Claas Pietersz Planck, die de molen op zijn beurt na enkele jaren overdeed aan Jan Pietersz Noomen.
Jan Noomen was ook houtzager met de wat noordelijker staande balkenzager De Bonte Ekster. De beide molens bleven vrij lang in handen van de familie Noomen. Op 13 maart 1787 liet Pieter Meijndertsz Noomen De Eikenboom en De Bonte Ekster voor elk ƒ 4000 tegen brand verzekeren.

Op 14 augustus 1857 werd De Eikenboom door de bliksem raak geslagen en zwaar beschadigd. Eigenaar van de molen was toen nog steeds de firma Noomen, die de molen liet herstellen. Kort nadat de molen was hersteld werd De Eikenboom op 30 oktober opnieuw door de bliksem getroffen. De schade bleef toen echter beperkt.

Veel meer is er over De Eikenboom niet bekend. Willem Buijs vermeldt in zijn boekje, dat hij in 1918 schreef dat De Eikenboom in 1888 werd gesloopt, dit is echter niet correct. Pieter Boorsma heeft dit ook foutief overgenomen, maar door onderzoek van Ron Couwenhoven wordt duidelijk dat De Eikenboom in het voorjaar van 1884 werd gesloopt.

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 95-96
- “Zaanse Windmolens” P. Boorsma 1939 blz. 47
- “De Windmolens aan de Zaanstreek” W. Buijs Pzn. 1918 blz. 166
F. Rol

trivia
Volgens mij is dit De Eikenboom aan de Westzijde, afgebeeld op de zgn. Westzijderol in het Gemeentearchief van Zaanstad.
Sander Vergouw, 25 aug. 2021.