Molen De lattenzager van kuiper Breet, Zaandam-Oost

De lattenzager van kuiper Breet

Aan de Oostzijde, ten oosten van en nabij de weg, tegenover de pelmolen De Groeneboer.

als lattenzager, en vermoedelijk een cirkelzaag

geschiedenis
Deze lattenzager werd omstreeks 1885 gebouwd in opdracht van kuiper Breet. Breet gebruikte de molen voor zijn kuiperij, er werden nl. duigen mee gezaagd.

De molen bleef niet erg lang in bedrijf. In 1892 werd hij aangetroffen in Zaandam-West. Aldaar werd hij op een schuur geplaatst ten zuidwesten van het Blauwe Pad en ontving hij de naam De Oranjeboom.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 101/ 122
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 116.

trivia
De lattenzager van kuiper Breet, wipmolentje op schuur, te Zaandam-Oost aan de Oostzijde, ten oosten van en nabij de weg, tegenover de pelmolen De Groeneboer, net iets ten zuiden van het snelwegviaduct. Bouwjaar onbekend, afgebroken in 1896 en verplaatst naar Zaandam-West.

De locatie is slechts een gissing op basis van de beschrijving, de molen staat niet op de TK van 1894.