Molen De Blauwe Arend, Zaandam-West

Zaandam-West, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Blauwe Arend
modeltype
Paltrokmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06394 g
oude dbnr.
V3377
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zaandam-West
plaatsaanduiding
Aan en ten westen van de Vaart en aan en ten noorden van de Papenpadsloot (*)
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek
kadastrale aanduiding 1811-1832
Zaandam G (1) 667 De Wed. Dirk Visser, koopman, geb. A. Vas
geo positie
X: 115799, Y: 495638
N: 52.44711, O: 4.81060

constructie

modeltype
Paltrokmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting
als wagenschotzager
plaats kruiwerk
onderkruier
kruiwerk
onderkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
De windbrief voor deze paltrok werd op 19 november 1726 gegeven aan Arend Dirksz. Blaauw. Hiermee is met meteen duidelijk hoe deze molen aan zijn naam kwam. In 1745 stond de molen op naam van de Zaandammer Jan Jansz. Potas de Jonge, die ook eigenaar was van de paltrok “de Grauwe Nachtegaal”. Verder zijn er over de Blauwe Arend niet veel gegevens opgeschreven.
Omstreeks 1850 komt de molen in handen van de Zaandammer houthandelaar Gerrit Kamphuis, naast deze paltrok was Kamphuis ook eigenaar van de paltrok “de Ladder Jacobs”, die kort bij de Blauwe Arend stond. In 1854 liet Kamphuis nog een geheel nieuwe molen bouwen, een paltrok, die de naam “Simon Johannes” kreeg, de naam van Kamphuis’ jongste zoon. In 1869 liet Kamphuis “de Ladder Jacobs” slopen. De broer van Kamphuis, Martinus Kamphuis richtte toen aan de Hogendijk ten zuidwesten van het station Zaandam een kleine stoomzagerij op, die ook “de Ladder Jacobs” werd genoemd. Deze eersteling van de stoomzagerijen werd aangedreven door een locomobiel van 4 PK. Martinus Kamphuis ging werken onder de firmanaam Weduwe S. Kamphuis & Zn., naast de zagerij werkte hij met de paltrokken “de Witte Ster” en “de Roode Wildeman”.
Na de afbraak van “de Ladder Jacobs” kocht Gerrit Kamphuis de bovenkruier “de Zwarte Bruinvisch”. De Zwarte Bruinvisch zou slechts enkele jaren op windkracht zagen voor Kamphuis, want in 1872 werd de molen gesloopt en in de overgebleven zaagschuren werd de tweede stoomzagerij ingericht. De zagerij zou niet lang in bedrijf zijn, hij verbrandde op 17 augustus 1874. Herbouw volgde op een nieuwe plaats aan het Papenpad. De nieuwe zagerij die nog steeds de molennaam droeg werd op 30 maart 1875 in gebruik genomen, de zagerij werd aangedreven door een stoommachine van 30 PK. Met het in bedrijf stellen van de nieuwe Bruinvisch werd de Blauwe Arend overbodig. Nog in 1875 werd de molen gesloopt. Zeer waarschijnlijk is de molen tot aan zijn sloop ingericht geweest als wagenschotzager, helemaal zeker is dit niet.

Bronnen:
- “de Zaende” 2e jaargang 1947 blz. 336
- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 74
- “De Windmolens aan de Zaanstreek” W. Buijs Pzn. 1918 blz. 20/ 34
- “Van dik hout zaagt men planken” Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling “het Westzijderveld in vroeger dagen” T. Neuhaus 1983
- www.duizendzaansemolens.nl R. Couwenhoven
- “Encyclopedie van de Zaansteek” 1991 blz. 379
- “Engel van de Stadt, zijn voor en nageslacht” Dr. S. Hart 1951 blz. 264
F. Rol

aanvullingen

trivia
Wagenschotzager “de Blauwe Arend”, paltrok, te Zaandam-West aan en ten westen van de Vaart en aan en ten noorden van de Papenpadsloot. Bouwjaar 1726, gesloopt in 1875.
-----

Volgens het kadaster 1811-1832 zijn de locatie en de beschrijving (van Boorsma/ Ten Bruggencate?) onjuist, en stond de molen een stukje bezuiden de Papepadsloot en een stukje bewesten de Vaart, tussen De Olievos en Het Lusthof in.
Hierop is de locatie gebaseerd.