Molen De Vriendschap, bijgenaamd Dirk de Eenvoudige, Zaandam-West

De Vriendschap, bijgenaamd Dirk de Eenvoudige
Molen 06394 f De Vriendschap, bijgenaamd Dirk de Eenvoudige (Zaandam-West)

Aan en ten zuiden van de Papenpadsloot, ten oosten van de Provinciale weg.

als lattenzager

geplaatst
geschiedenis
Dit molentje stond eerst op een erf een de Ganzenwerf in Zaandam-Oost. De was buitendijks land aan de Zuiddijk, aan de zuidzijde van de huidige Burcht. In 1876 werd het verplaatst naar het erf achter het Papenpad.

Het molentje was enigszins typisch van bouw, zeg maar een zeer kleine paltrok zonder luifels, bovenop een schuurtje. Door deze eenvoudige bouw kreeg hij de bijnaam “Dirk de Eenvoudige”.

Eigenaar van De Vriendschap was Tijmen Zwart, die het molentje gebruikte voor het schaven van stokken. Op 30 april 1904 verkocht Zwart de molen voor ƒ 350 aan Trijntje Sant uit Purmerend. In opdracht van haar werd de molen afgebroken. Wat er verder met De Vriendschap gebeurde is niet bekend, mogelijk werd het te Purmerend herbouwd.

Op het erf van de gesloopte molen liet de familie De Boer, de latere eigenaar van de nog bestaande paltrok “de Held Jozua”, een huisje bouwen, dat tot op heden nog bestaat.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 101
- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 67.