Molen De Roode Wildeman, Zaandam-West

De Roode Wildeman
Molen 06394 a De Roode Wildeman (Zaandam-West)

bewesten de spoorlijn, vlakbij de Hogendijk
Zaandam F (1) 91 Pieter Kist, koopman

geschiedenis
Het bouwjaar van De Roode Wildeman is nog onbekend, de vroegste vermelding dateert van 8 maart 1668. Op die dag verkocht Lubbert Louwrusz uit Zaandam de “balksaager Roo Wildeman” voor ƒ 2300 aan IJsbrandt Arentz. Veel meer gegevens over zijn vroege periode zijn nog niet voorhanden.

In 1726 stond de Roode Wildeman op naam geschreven van de weduwe Louwen. Na haar overlijden kwam de molen in handen van haar zoon Jan Lourensz Louwe de Jonge. Laatstgenoemde persoon stierf in 1777, waarna de molen in bezit kwam van zijn zoon Lourens Louwe. In de boedelscheiding werd de waarde van de Roode Wildeman gesteld op ƒ 2700.

De Roode Wildeman bleef tot 1792 zijn balken zagen voor een Louwe. Op 7 augustus van dat jaar verkocht Lourens Jansz Louwe de molen met grond, bijgebouwen en een woonhuis voor ƒ 4340 aan de Oostzaandammer houtzager Jan Noomen. Hierna werd het weer erg stil rond de Wildeman.

In 1869 werd de molen gekocht door Martinus Kamphuis, die een houthandel dreef onder de firmanaam Weduwe S. Kamphuis & Zn. Kamphuis was sinds 1864 actief in de houtzagerij met de paltrok De Witte Ster of De Tobbe, die vlak bij De Roode Wildeman stond. In hetzelfde jaar dat Kamphuis de Roode Wildeman kocht, liet hij vlakbij deze molen een kleine stoomhoutzagerij bouwen die de naam De Ladder Jacobs kreeg. Deze eersteling onder de stoomzagerijen werd aangedreven door een locomobiel van 4 pk.
Op 1 juli 1869 liet Kamphuis zijn beide molens tegen brand verzekeren, de opstal en schuren van De Roode Wildeman werden voor ƒ 8000 verzekerd.

Martinus Kamphuis bleef tot het jaar 1879 met de twee molens zagen. Toen werd duidelijk dat De Ladder Jacobs het werk alleen aan kon, en werden de molens afgedankt. De Roode Wildeman werd in 1879 gesloopt, De Witte Ster verdween in 1880.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 92
- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 38