Molen De Blauwe Reiger / De Gekroonde Reiger / De Quakreiger, Zaandam-West

De Blauwe Reiger / De Gekroonde Reiger / De Quakreiger

Papenpadsloot nz., W van de spoorlijn

geschiedenis
Het bouwjaar van De Blauwe Reiger is nog niet gevonden. De eerste vermelding is in een document gedateerd op 27 februari 1698. In dit document werd het recht van overpad voor de molen vastgelegd.

Op 18 september 1718 werd de Blauwe Reiger geveild, e.e.a. werd als volgt beschreven in veilingboeken: “Een houtsagers Molen genaemt de Blaauwe reijger c.a. staande op en benoorden de papeveersloot.”

In 1726 stond de molen op naam van Samuel van Vleuten. Na zijn overlijden liet zijn weduwe de molen op 16 juli 1739 veilen. Het hoogste bod werd gedaan door Jochem van der Werf, hij bood ƒ 1450, dit was echter niet genoeg waarna de veiling werd opgehouden. De molen wordt andermaal geveild op 14 januari 1740, de Blauwe Reiger kwam toen voor ƒ 1400 in bezit van Jan van de Stadt.

Deze heeft niet lang met de molen gewerkt, al na drie jaar verkocht hij de molen voor sloop. Op 31 oktober 1743 werd geveild: ”d'opstallen staande op d'erven van d'molen d'blaauwe reijger..., om binnen 14 dagen weg te halen.”

Willem Buijs schrijft in zijn boekje “de windmolens aan de Zaanstreek” uit 1918 de volgende anekdote over de Blauwe Reiger: “Deze paltrok stond aan de Papenpadsloot, beoosten oliemolen "de Wind", de schrijver weet de plaats nog waar de Blauwe Reiger stond, deze stond zoo dicht bij genoemden Wind, zoodat men elkander het tondelbusje kon toegooien om de pijp eens aan te steken.”
Vermoedelijk stonden de molens tegenover elkaar aan de Papenpadsloot.

- “Duizend Zaanse molens” P.Boorsma 1968 blz. 87
- “250 Zaanse molens” R.Couwenhoven 2001 blz. 36
- “De Windmolens aan de Zaanstreek” W. Buijs Pzn. 1918 blz. 83
F. Rol

trivia
Wagenschotzager “de Blauwe Reiger”, ook wel “de Gekroonde Reiger” of “de Quakreiger” genoemd, paltrok, te Zaandam-West aan en ten noorden van de Papenpadsloot, ten westen van de spoorlijn. Bouwjaar onbekend, gesloopt in 1743.