Molen De Hoop, Zaandam-West

benoorden de Hogendijk, ten westen van de Joodse begraafplaats.
Zaandam F (2) 1277 Dirk Striening, houtzagersbaas + de wed. J.C. van der Stad

als veerzager

geschiedenis
Deze molen moet tussen 1726 en 1731 zijn gebouwd. De molen komt niet voor op de Schaatsenrijderslijst van 1726, maar staat wel in het verpondingsregister van 1731 met Jan Maartensz Ouwejan als eigenaar. Ook wordt de molen genoemd op 1 januari 1734 toen Jacobus de Boer de molen voor ƒ 600 verzekerde.

Op 1 januari 1712 verzekerde eigenaar Jacob Klaesz IJskes de molen tegen brand in een assurantiecontract.

Met de gegevens van deze molen de Hoop valt niet uit te sluiten dat er vergissingen zijn gemaakt met de onderlinge gegevens. Zo kocht Jacob Claasz. IJskes op 27 augustus 1711 van Gerrit Jansz. Keg, “het land daerop de houtzaagmolen De Hoop, die gestaen heeft aan het einde van het oude Wijnkanspad.” Jacob Claasz. IJskes was later eigenaar van de Oude Hoop, en Gerrit Keg bezat de paltrok “de Hoop” achter het Wijnkanspad. Hoe deze lieden en molens met elkaar verbonden zijn blijft erg onduidelijk en verwarrend. Nader onderzoek kan misschien wat meer gegevens boven water brengen. Het is ook zeer goed mogelijk dat Boorsma zich vergist en dat Jacob IJskes een andere De Hoop op 1 januari 1712 liet verzekeren. In ieder geval was Jacob IJskes eigenaar van de paltrok “de Oude Hoop” en de bovenkruier “Gerrit van Velzen”.
In 1742 was de Hoop het bezit van de gebroeders Adriaan en Jacob Ouwejan, zij woonden aan de Westzaander Overtoom.

Op 7 april 1801 verkocht eigenaar Dirk Arendsz Noomen de Hoop voor ƒ 2500 aan de firma Gebrand Dekker. Vermoedelijk zat er nog wat onroerend goed bij deze verkoop in anders was dit een behoorlijk groot bedrag voor een eenvoudige verenzager.

De laatste eigenaar die hout zaagde met de Hoop was Christiaan Striening. Deze houthandelaar was ook houtzager met de paltrokken “de Ooievaar”, “de Gekroonde Harp” en “de Grauwe Veldmuis”. Op 25 september 1877 verkocht Striening de Hoop voor het schamele bedrag van ƒ 320 aan de gebroeders De Boer uit Oostzaan. Zij lieten de molen verdwijnen.

- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 57.