Molen Hippolytushoeverpolder, Klammolen, Hippolytushoef

Hippolytushoef, Noord-Holland

Wieringen C (3) 913 De Polder Hipolitushoef

scheprad
later vijzel 1,50 / 1,45 m Ø

De molen werd gebouwd voor 1745.

In 1864 werd van het gehele oude land van Wieringen alleen een gedeelte van de Hippolytushoeverpolder ter grootte van 400 ha bemalen. De waterlozing van de rest van het eiland geschiedde door natuurlijke afloop door duikersluisjes in de zeedijken.

Nabij de zeedijk (Hoelmerdijk) stond de Klammolen, een vijzelmolen, hij had ene lange voorboezem.

In 1894 wordt vermeld dat de molen van de Hippolytuspolder of - koog in slechte toestand verkeerde, en voorlopig buiten werking was gesteld. "Het Heemraadschap heeft met het bestuur van den polder Waard-Nieuwland eene voorloopige overeenkomst gemaakt om den Hippolytuspolder of- koog door het gemaal van dien polder te doen bemalen en heeft daartoe in den ouden zeedijk een uitwateringsduiker doen leggen. Deze overeenkomst is in April 1894 voor één jaar verlengd."

De molen is na 1900 gesloopt, hij staat niet meer op de kaart van 1907. Door herverkaveling is de plek van de molen onherkenbaar geworden. Er zit ter plekke nog wel een (duiker)sluis in de dijk.

Bronnen o.a.:
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", tweede uitgaaf, Jhr. Mr. J.W.M. Schorer, 1894.
- "Wieringer molens en molenaars", artikel in "Op de hòògte" 2004 nr. 2, Historische Vereniging Wieringen.
Met dank aan H. van der Kaay.