Molen Kleine Drinksmeer / Polder B, Rustenburg

Rustenburg, Noord-Holland

0,2 km N der brug
Koggenland, Noord-Holland
De Wester Koggen

Weidemolen

geschiedenis
Tussen de dijk van de Polder Ursem en de ringvaart van de Heerhugowaard liggen/lagen drie poldertjes, van zuid naar noord:

De Kleine Drinksmeer (1.26.50 ha, dit record) was in 1864 vrij van molengeld, en werd door een eigen molentje (dit record) bemalen op de ringvaart, deel van de Raaksmaatsboezem. In 1936 bemaalde een windmotor het poldertje.

De Groote Drinksmeer (4.93.08 ha, Tenbruggencatenummer 04915 y) werd eveneens door een eigen molentje bemalen, maar moest toch alle lasten bunder bundersgelijk meebetalen aan de Polder Ursem. In 1936 werd het water door een duiker geloosd in de Polder Ursem.

De Turk (1.26.60 ha) werd door de Ursemmer molens bemalen (middels een duiker in de polderdijk) en moest daarom in al de polder- zowel als in de banslasten bunder bundersgelijk met de Polder Ursem meedelen.

Tussen de Groote Drinksmeer en de Turk lag de voorwaterloop van De Nieuwe Molen (Tenbruggencatenummer 02545 g) van de Polder Ursem, die na de sloop van de molen werd gedempt. Daardoor werden beide poldertjes met elkaar verbonden, maar behielden wel ieder hun eigen afwatering.

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.