Molen De Peperboom, Wormer

Wormer, Noord-Holland

Wipmolen, stellingmolen

Wormer
Aan Zaan en Wormerringdijk, binnendijks ten noorden van de oliemolen De Mol.
Wormerland, Noord-Holland

geschiedenis
De oliemolen de Peperboom is gebouwd in 1693. De windbrief van deze molen werd op 10 juni 1695 uitgereikt aan Cornelis Pietersz. Cortenaer. De verbandbrief, die was gekoppeld aan de windbrief van de molen kreeg Cortenaer op 25 augustus 1695 in zijn bezit. In deze verbandbrief werd de molen als onderpand gegeven, wanneer Cortenaer niet aan zijn betalingen voldeed.
In de verbandbrief is de volgende tekst opgeschreven:"Cornelis Pietersz. Cortenaer, als stichter van de enckelde olymolen de Peperboom, staende aende Rijngdyck tegenover 't Noorteijnt van Wormerveer aende Zaen, is het recht van de wind verleend tegen een jaarlijkse erfpacht van 8 Carolus Gulden en dat dit inganck genomen heeft met den 5 october 1693 sijnde tijde dat de voorsz. moolen is voltooyt geweest ende heeft beginnen te maalen".
De Peperboom werd op 21 mei 1699 tegen brand verzekerd in een assurantiecontract, op naam van Dirck Willemsz., waarschijnlijk een der mede-eigenaars. In 1705 verkoopt Anne Claas, de weduwe van Gerrit Cornelis, aan Cornelis Pietersz. Cortenaer een achtste aandeel in de molen, voor Fl.800,-. Vermoedelijk heeft Cortenaer de Peperboom opgericht met hulp van anderen. Nadat een van deze was overleden, koopt Cortenaer weer een aandeel van zijn molen terug.
Bij de oprichting van het olieslagerscontract op 14 juni 1727, wordt de Peperboom door Pieter Cortenaer hierbij verzekerd. De premie die moet worden betaald wanneer er een collega schade heeft, laat zien dat de molen nog steeds een enkelwerks oliemolen is. De opstallen van de molen worden pas op 3 mei 1783 bij het OC verzekerd. De Peperboom is een van de molens die de slechte economische tijd, tijdens de Franse bezetting niet overleeft. Het exacte sloopjaar van de molen is niet bekend, maar tussen 1810 en 1814 werd de Peperboom gesloopt.

"de Zaende" 6e jaargang 1951 blz. 327
"Gedenkboek van het olieslagerscontract" 1912
"Duizend Zaanse molens" P.Boorsma 1968 blz. 190

Informatie van F.Rol

trivia
Oliemolen "de Peperboom", wipstellingmolen met schuur, te Wormer aan Zaan en Wormerringdijk, binnendijks ten noorden van de oliemolen "de Mol". Bouwjaar 1693, sloopjaar onbekend.