Molen De Vlijt, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

De Vlijt

Wormerveer
aan de weg en aan de Zaan, 1e vanaf het Z
Wormerveer B (1) 464 Aaltje Vas, wed. D. Visser

geschiedenis
De Vlijt behoorde tot de nieuwere molens in Wormerveer. De molen werd gebouwd voor Vasterd Vas in 1779, die er op 30 september van dat jaar de windbrief voor kreeg. Op 9 augustus 1779 werden de lading en de molen zelf verzekerd in het olieslagerscontract. De molen stond aan weg en Zaan, tussen De Koperslager en De Engel in.

Na het overlijden van Vasterd Vas werd zijn zoon Jan Vas eigenaar van de Vlijt. Dirk Visser, een aangetrouwd lid van de familie Vas, was in 1814 eigenaar van de Vlijt.

In de jaren 60 van de 19e eeuw werd de Vlijt eigendom van Willem Honigh, die ook de Zaandijker oliemolen "de Ezel" gaande hield. Op 19 juli 1869 sloeg de bliksem raak in de Vlijt, er brak echter geen brand uit, het OC keerde een bedrag van ƒ 750 uit.

In 1879 werd de Vlijt, die precies 100 jaar oud was, afgebroken en voor C. Bon verbouwd tot stoomolieslagerij. Deze fabriek is niet lang in bedrijf geweest. Later zijn deze panden uitgesloopt en als pakhuis in gebruik genomen. Momenteel bevindt zich er een supermarkt op de plaats van de molen/fabriek.

- "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968
- "Het olieslagerscontract" R. Couwenhoven 2002
- "Gedenkboek van het olieslagerscontract" 1912

De molenschuur heeft nog 100 jaar zonder molen gestaan. In 1981 brandde de schuur af, zie afb. 22.14069 op de beeldbank van gemeente Zaanstad.
Jeffrey Vogelaar, 23 april 2016.