Molen De Jonge Kuiper, Koog aan de Zaan

Koog aan de Zaan, Noord-Holland

Koog aan de Zaan
Ten westen van de spoorlijn, aan de parallelvaart, ten noorden van de paltrok De Kleine Poort.

een cirkelzaag

1914 door storm verwoest 1915 gesloopt
geschiedenis
De Jonge Kuiper was een van de tientallen kleine zaagmolens die aan het einde van de negentiende eeuw werden gebouwd door kleine zelfstandige ondernemers. In die tijd was er nog een behoorlijke vraag naar kleine formaten houtwerk dat door de grote zagerijen niet kon worden geleverd. Met deze molentjes werden vooral panlatten, tengels, stokken en veren gezaagd.

De Jonge Kuiper werd in 1890 geheel nieuw gebouwd in opdracht van de Koger kuiper A. van Beveren. Aanvankelijk werd de molen achter zijn werkplaats aan de noordkant van het Relkenpad gebouwd, later verhuisde de molen een stukje westelijker, over het spoor heen. De Jonge Kuiper had daar een veel betere windvang.

De molen was uitgerust met een cirkelzaag en Van Beveren gebruikte de molen voor het zagen van houten duigen voor zijn kuiperij.

Op 29 augustus 1898 liet Van Beveren zijn nieuwe molen tegen brand verzekeren in een assurantiecontract. De molen en de houtvoorraad vertegenwoordigden een waarde van ƒ 1300.

Het molentje bleef in bedrijf tot eind 1914. Op 28 december van dat jaar werd De Jonge Kuiper tijdens een zware storm zodanig beschadigd, dat men besloot om de molen te slopen.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 153
F. Rol, Zaandijk

Deze molen werd in opdracht van mijn betovergrootvader gebouwd, ten behoeve van het uitoefenen van zijn vak, namelijk kuiper. Zijn zoon Gerrit, een halfbroer van mijn overgrootvader, heeft nog jaren op de molen gewerkt.
André van Beveren, 19 maart 2019.

Bij de foto:
Dit wipmolentje heette "de Jonge Kuiper", en niet "de Jonge Ruiter". De tekst die fotograaf De Jong uit Krommenie op het glasnegatief heeft geschreven is verkeerd. De naam De Jonge Ruiter bestaat alleen maar op dit glasnegatief, verder komt deze naam nergens anders voor.