Molen De Dood, Koog aan de Zaan

Koog aan de Zaan, Noord-Holland

De Dood

Koog aan de Zaan
plaatsaanduiding
Ten westen van de spoorlijn, ten noorden van het Breedweer, in het verlengde van de Eendrachtstraat.

De molen was ingericht als wagenschotzager.

geplaatst
geschiedenis
De paltrok wagenschotzager De Dood was afkomstig uit Westzaandam. De molen stond aldaar aan de Heerenwatering, achter de Parkstraat. De Dood behoorde tot de oudere zaagmolens van Westzaandam, hij dateerde uit 1645. Op 27 april 1719 kocht de Koger Dirk Jansz. Groot de molen voor een bedrag Fl.662,- van Hendrik Dirksz. Nomen. In opdracht van Dirk Groot werd de molen afgebroken in Zaandam en vervoerd naar Koog aan de Zaan.
Met de uitreiking van de windbrief voor De Dood is iets mis gegaan. Deze werd pas op 2 februari 1725 geschreven. Mogelijk verkeerde Dirk Groot in de veronderstelling dat deze aanvraag niet nodig was, er bestond nl. al een windbrief voor de molen. Het is mogelijk dat de verplaatsing van de molen een nieuwe windbrief vereiste. In ieder geval moest Groot jaarlijks een bedrag van Fl.8,00 aan windgeld betalen.
In 1733 was de molen het bezit van Pieter Dirksz. Steur. Veel meer gegevens zijn er over deze wagenschotzager niet voorhanden. De molen zou de zware economische crisis in de houtwereld gedurende de tweede helft van de achttiende eeuw niet overleven. In 1741 verdween De Dood door sloop van de Koog.

“Duizend Zaanse Molens” P.Boorsma 1968 blz. 149
“250 Zaanse molens” R.Couwenhoven 2001 blz. 69-70

trivia
Wagenschotzager “de Dood”, paltrok, te Koog aan de Zaan ten westen van de spoorlijn, ten noorden van het Breedweer, in het verlengde van de Eendrachtstraat. Bouwjaar 1719, gesloopt in 1741.

De locatie gebaseerd op een bewerkte kadasterkaart in de beeldbank van VZM (dat2874), waarop de molen op het kad. perceel 1197 staat aangegeven, dezelfde plek als later De Tuinbouw.