Molen Krijger, Renesse

Renesse, Zeeland

Gevelsteen met daarop vermeld:

W. van Vessem FZ

Informatie van Martin de Krijger, 22 november 2017

1928 onttakeld 1987 restant gesloopt
geschiedenis

De voormalige korenmolen, een stenen grondzeiler, gebouwd in 1847 en onttakeld in 1928, stond aan de Nieuwe Moolweg in Renesse – nu beter bekend als de Hoogenboomlaan – zijn weinig afbeeldingen bewaard gebleven.

Het wagenhuis, rechts, werd in 1910 gebouwd voor rekening van H. Dambruin. Het was Jacob Dambruin die de molen op 4 april 1924 aan Martinus Marinus Krijger uit Poortvliet verkocht. Het was toen een failliete boel, maar daar liet Krijger zich niet door uit het veld slaan. Hij maalde nog drie jaar met windkracht en ging daarna in het wagenhuis
met motorkracht malen, terwijl de molen zelf als opslagruimte werd gebruikt.
In 1928 werden de wieken er afgehaald. Martinus Marinus Krijger kocht in 1926 een T-Fordje en ging daarmee de boer op. Hij haalde melk bij de boeren en verkocht die aan de tramstations. Op die manier kreeg hij contact met de boeren, kocht grondstoffen in en verkocht zijn meel. Het liep allemaal goed tot de oorlog kwam. Na de bevrijding kwam zoon Johannes in de zaak. De naam Krijger had inmiddels een goede naam gekregen in Zeeland.
Behalve in eigen provincie, heeft het bedrijf ook veel klanten in West-Nederland en zelfs over de landsgrenzen. Vooral warme bakkers en koekfabrieken prefereren meel van “Krijger-Renesse”.
In 1987 werd het restant van de molen vanwege bedrijfsuitbreiding gesloopt.

Informatie van Corina Jansen 4 februari 2021

Rond 1920 was Jacob Dambruin de knecht, vader Herman Dambruin en Catrien Dambruin. In 1924 verkocht J. Dambruin het verlopen bedrijf aan M.M. Krijger uit Poortvliet.

Krijger maalde nog drie jaar met windkracht en liet de molen onttakelen in 1928. De romp maakte deel uit van het meelbedrijf M.M. Krijger uit Poortvliet, en werd wegens bedrijfsuitbreiding geheel gesloopt in 1987. Eigenaar M. Krijger.

Foto 1: v.l.n.r.
Cathrien Dambruin,vader Herman Dambruin,een knecht en Jacob Dambruin in wit molenaarspak