Molen Polder Veenhuizen / Veentjermolen, Noordbroek

Noordbroek, Groningen

Midden-Groningen, Groningen
Stootshorn

Schroef
20 m, oud-Hollands opgehekt

geschiedenis
Voor het bemalen van een wildernisje ten zuiden van de Slochterweg zorgde de molen die Veenhuizen heette, evenals de polder van die naam.
Tijdens de eerste wereldoorlog is deze molen geheel uitgebrand. Toen, in 1917 werd deze polder gevoegd bij de aangrenzende polder (Stootshoorn), waar, vlakbij de afgebrande molen, al een molen stond, waar twee geslachten van de familie Brondijk vele jaren molenaars waren. Deze molen is echter in de dertiger jaren, tijdens een hevig zomerstorm omgewaaid en toen vervangen door een elektrisch gemaal.

jnjv, documentatie wijlen heer Blaauw

Op 3 April 1805 werd aan de heer C.H. Gockinga, en 27 andere landgebruikers toestemming verleend door Drost A.J. de Sitter een algemene watermolen te plaatsen, deze komt voor op een tabel in 1811 onder de volgende omschrijving: Een molen bij Veenhuizen, het beheer is aan de eigenaar zelf, dhr. C.H. Gockinga.

-X-

Op het missive van de Gouveneur van Groningen van 21 mei 1818, letter P, nr. 238, aanhoudende aanvraag om in te zenden een opgaaf van de besluiten of sententien, waarbij de oprichting der onderscheiden watermolens in uw gemeente (Noordbroek) is toegestaan zo heeft de schout de volmachten en eigenaars geciteerd te compareren in het huis der gemeente;

1 Hierbij waren bijeengekomen Pieter A. Doornbos en Albert H. Noordhoff als volmachten van de watermolen van Noorbroeksterhamrik

2 Voorts is binnengekomen Rembt E. Hamster en Fokko I. Huisman, volmachten van de Rodetilsterwatermolen te Noordbroek, verklarende, dat deze molen was gebouwd in 1799, dat hierover geen sententie gevallen en ook geen authorisatie, in die tijd als onbekend zijnde, gevallen was;

3 idem Jan Lauwrens Steernborg, volmagt der Koorngarster watermolen, gebouwd in 1805 zonder authorisatie

4 Idem Hindrik A. van Delden en Egbert Kornelius Bouwman, volmachten van de Evenreiten watermolen, gebouwd in 1799, waarvan een contract van eigenaren van de molen is opgemaakt.

5 Idem de heer van "Veenhuizen", mr. C.H. Gockinga, die in 1805 een molentje op zijn plaats had gezet, zonder authorisatie, als niet vereist wordende.

jnjv; bron: documentatie wijlen heer Blaauw

Bemaalde polder Veenhuizen op het Lutje Maar

In 1892 kocht de polder Veenhuizen een poldermolen in Finsterwolde en plaatste die aan de Dwangsweg. Het was een achtkante bovenkruier met een vlucht van 20 meter. Hij werd Veentjermolen genoemd. In 1918 brandde de molen af. De laatste molenaar was K. Amerika

jnjv; informatie van. H. van der Kaay