- naam
- Molen Busch (2e)
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- korenmolen, pelmolen, oliemolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- restant
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 04457 e
- oude dbnr.
- V354
- Meest recente aanpassing
- | Geschiedenis
Molen Busch (2e), Veendam
Veendam, Groningen
v
locatie
- plaats
-
Veendam
- plaatsaanduiding
- aan de Molenstreek 13
- gemeente
- Veendam, Groningen
- geo positie
-
X: 255121, Y: 569592N: 53.10378, O: 6.88219
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
- inventarisnummer
- 0960 vdV
geschiedenis
- toestand
- restant
- bouwjaar
- verdwenen
-
verbrand
- voorganger
- geschiedenis
-
In 1848 is deze molen na brand van de voorganger verder naar achteren herbouwd, omdat de paarden aan de Molenstreek schrokken van de draaiende wieken.
In 1880 brandde de molen af tot het nog bestaande onderstuk.28-02-1880: Provinciale Drentsche en Asser courant
Men schrijft uit Veendam, 26 Februarij, aan de N. Gron. Crt: In den verloopen nacht werden omstreeks één uurduizende menschen uit hun eersten slaap opgewekt en groot was overal de schrik, daar ieder meende, dat de brand in zijn onmiddelijke nabijheid plaats had. En geen wonder! Geheel Veendam was hel verlicht, want de kolossale olie- en korenmolen, die door stoom en ook door wind wordt gedreven, van den heer A. Bus stond in volle vlam. Een prachtig, maar ook een schrikwekkend gezigt! Onder en ter wederzijden van den hoogen molen bevonden zich de pakhuizen. Daaruit stegen vreeseiijk hooge donkerroode vlammen op; aan de eene zijde bevond zich nog eene partij zaad, hooi enz., en volgens zeggen aan de anderè zijde, buiten de gevulde oliekelders, nog ongeveer 40 vaten olie ter verzending gereed. Men begrijpt welk een vuurgloed hieruit moest opstijgen. En boven het steenen achtkant was het licht van den eigenlijken molen schitterend wit en wierp een zee van vonken om zich heen. De wind was gelukkig niet sterk en in gunstige rigting, want ze dreef rook en vlammen van de huizen af. Was dit niet het geval geweest, de ramp zou vreeselijke afmetingen hebben aangenomen, de digt bebouwde kom der gemeente had gevaar geloopen. Alle brandspuiten waren spoedig ter plaatse, doch konden in den beginne niets uitvoeren, de vlammen waren niet te stuiten. Nadat om kwart vóór 2 uur het bovenste deel was ingstort, werd de brand meer binnen de muren beperkt en later konden de spuiten dienst doen. De schutterij bleef tot den morgenstond waken. De levende have, paarden, koeijen en varkens zijn gered. — Men verzekert, dat een en ander is verwaarborgd, maar toch vreest men zeer, dat de ondernemende en wakkere eigenaar groote schade zal lijden, ook door een gedwongen stilstand der florisante zaak.
Mensen in Veendam gaat het lot van deze molen ter harte.
In 1982 of 1983 komt het tot de oprichting van de Stichting 'Busch zien Euliemeuln'.
De vooruitzichten zijn aanvankelijk gunstig maar te langen leste bloeden de mooie plannen toch dood. Het stichtingsbestuur heeft onlangs besloten er definitief een streep onder te zetten. Wel heeft men besloten om uit de middelen van deze stichting 1500 euro beschikbaar te stellen voor de molen De Wachter in Zuidlaren gezien de verwantschap als oliemolen met de molen van Bus.
Bronnen:
- Molenwereld 2003 nr. 6 blz. 168.
- Zelfzwichter 1987-4 blz. 26.
-----
Volgens Van der Veen werd de molen in 1853 ingericht tot oliemolen en in 1872 voorzien van een stoommachine. Op 25/26 februari 1880 afgebrand. In sept. 1934 verbouwd/ "verknoeid". -
- nog waarneembaar
Stenen achtkante onderbouw met opbouw.
-
aanvullingen
- trivia
Sinds oktober 2009 staat de molenromp er een beetje vreemd bij.
Er is nu een soort opbouw op geplaatst waarvan je niet echt blij wordt.
Wat zou het toch veel mooier geweest zijn wanneer er weer een achtkant op geplaatst werd, al was het dan maar voor bewoning. Dan leek de molenromp tenminste nog op een vm molen. Nu lijkt het op een plomp uitgevallen vuurtoren.
Tja...
De redactie.
foto's
- foto's
-
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen