Molen Zwaansmeerpolder, Uitgeest

Uitgeest, Noord-Holland

Uitgeest
1,8 km O der kerk nabij 't Alkmaardermeer
Noord-Kennemerland

vermoedelijk
geschiedenis
Bemaalde de polder Zwaansmeer op het Alkmaardermeer. Het Zwaansmeertje werd bedijkt en drooggemaakt in 1879, krachtens concessie verleend bij koninklijk besluit van 18 februari 1879. Het hele poldertje van 6.28.20 ha groot behoorde aan één eigenaar, met de binnengedijkte buitenlanden bedroeg de oppervlakte 10.52.10 ha. Tijdens en na de drooglegging was er nogal wat gesteggel met het bestuur van de polder Uitgeester- en Heemskerkerbroek over het eigendom van de gronden.

In 1894 was de oppervlakte 6.3810 ha, en werd de polder bemalen door twee vijzelmolentjes in getrapte bemaling, en een locomobiel met centrifugaalpomp. Wanneer het ene molentje verdween is onbekend. Volgens oud-secretaris Van Wijk gebeurde de bemaling tussen 1880 en 1910 door een kleine stoommachine met luchtpomp en een hogerop gelegen windmolen met vijzel.

In 1936 werd de bemaling verzorgd door een motorgemaaltje. Tot ca. 1946 zou een windmolen met een toemaler zijn ingezet. Vanaf 1955 hoefde het poldertje niet meer rechtstreeks uit te slaan op het Alkmaardermeer, maar sloten de zes toenmalige eigenaren een bemalingscontract met de Broekpolder. Tot 1975 gebruikte men daarvoor een Bosman-molentje, vanaf 30 december 1975 een schroefpompgemaaltje met 2 pk elektromotor. Door de aanleg van de jachthaven in dit gebied werd later ruim 3 ha weer onder water gezet.

- archief Ten Bruggencate.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.