Molen van J. Wichers, Hoogersmilde

Hoogersmilde, Drenthe
v

korte karakteristiek

naam
Molen van J. Wichers
modeltype
Onbekende windmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
04432 d
oude dbnr.
V4998
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Hoogersmilde
plaatsaanduiding
0,5 km ten N. van de monding Oranjekanaal in de Drentse Hoofdvaart
gemeente
Midden-Drenthe, Drenthe
streek
Midden-Drenthe
geo positie
X: 223769, Y: 548553
N: 52.91968, O: 6.40969

constructie

modeltype
Onbekende windmolen
krachtbron
wind
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis

Provinciale Drentsche en Asser courant, 08-12-1881

Smilde, 7 dec. Hedennacht omstreeks 2 uur passeerdeiemand den korenmolen te Hoogersmilde en bemerkte hij dat daarin brand was uitgebroken. Terstond werd de molenaar gewekt; ook de anderen, die in de buurt woonden, waren schielijk op de been. Zoo spoedig mogelijk werd de brandspuit gehaaald, doch aan blusschen viel niet meer te denken. Het geheele gebouw is uitgebrand en, naar men verzekert, zijn ongeveer 100 mudden koren eene prooi der vlammen geworden. Alles is tegen brandschade verzekerd. De eigenaar van den molen is de heer J.T. Wichers, de huurder P. Machiel.

Voor 13 of 14 jaar is dezelfde molen afgebrand.


Algemeen Handelsblad, 09-12-1881
In den nacht van Dinsdag op Woensdag werd de korenmolen van J. Wichers, te Hooger Smilde, een prooi der vlammen. Het pand was verzekerd. De oorzaak van den brand is onbekend. . Niet lang geleden brandde de molen af, die den nu vernielde vervangen neeft.

aanvullingen

trivia

Volgens de boeken van Wouda, zeilmaker te Meppel huurde de molenaar zeilen van 1874 tot 1881, voor een molen met vlucht van 70 voet.

Waarschijnlijk werd hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze mat ruim 28 cm. Andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm), de Friesche koningsvoet (32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm).
-----

Op de TMK van 1850 en 1864 lijkt de molen wat zuidelijker te staan ten opzichte van de monding van het Oranjekanaal. Zo te zien is dat kanaal wat te noordelijk getekend, aangezien de positie t.o.v de Joodse begraafplaats en de algemene begraafplaats anders is dan op latere kaarten.

Inventarisnr. 272 Molens in Drenthe hebben wij niet kunnen traceren, er waren slechts twee korenmolens.
Of de gegevens van J. Wichers bij dit record horen, of bij de molen 0,2 km W van de monding van het Oranjekanaal, is ons niet bekend.
Red.