Molen Schoutsbraakje / Braakpolder, Ursem

Ursem, Noord-Holland

Noorddijk
De Wester Koggen
Ursem A (2) 197 De wed. Pieter Petersen Minis, boerin

Vijzel Ø 0,71 m

geschiedenis
In de eerste helft der zeventiende eeuw is het Schoutsbraakje door Jan Janszoon van Amerongen, Schout te Ursem, krachtens octrooi der Staten van 12 december 1631, bedijkt en drooggemaakt, en naar hem werd het het Schoutsbraakje genoemd.

Opmerkelijk is, dat ditzelfde braakje, dat in 1864 wel ƒ 8000 waard werd geschat, in 1683 door Jacob Pieterszoon Mienes, zoals deze zich daarover in een verzoekschrift om ontheffing van lasten, in september 1685 ingediend, beklaagt, "onbedachtelyck in koop is aangestaan voor een zilveren lepel van ƒ 4 à ƒ 5."

Het braakje was 6 ha groot, behoorde aan één eigenaar, en werd in 1936 bemalen door een windmotorinstallatie.

De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, Mr. G. de Vries Azn., 1864.
De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.
MHO

Poldermolen van de Schoutsbraakpolder

NB Op diverse kaarten komen minstens drie verschillende locaties van de molen voor, zodat de coördinaten niet eenduidig te bepalen zijn. Bovendien is door herverkaveling in de 20e eeuw het hele poldertje verdwenen, de omtrekken zijn alleen nog herkenbaar door een hoogtelijn op de huidige topografische kaart. De aangegeven coördinaten geven het hart van het voormalige poldertje aan.

De Noorddijkerweg eindigde vroeger onder de Schoutsbraakpolder, tijdens de herverkaveling is de weg doorgetrokken naar Zuid-Spierdijk.