Molen Polder Trekdam, 's-Gravendeel

's-Gravendeel, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Polder Trekdam
modeltype
Onbekende windmolen
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
03941 x
oude dbnr.
V8767
Meest recente aanpassing
| Geschiedenis

locatie

plaats
's-Gravendeel
gemeente
Hoeksche Waard, Zuid-Holland
streek
Hoeksche Waard
geo positie
X: 102014, Y: 419508
N: 51.76175, O: 4.61969

constructie

modeltype
Onbekende windmolen
krachtbron
wind
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis

Poldermolen van de polder Trekdam

15-12-1603 Na de bedijking van Trekdam ingevolge accoord met de Rekenkamer van Holland van 15 December 1603 werden de beide deelen Mookhoek en Strekdam waterstaatkundig tot één polder vereenigd en verkreeg de vereenigde polder een gemeenschappelijke bemaling door één windmolen, welke geplaatst was in de noordwesthoek van een ongeveer 10 ha grootte, omkade boezem in het deel Trekdam. Deze boezem die nog steeds bestaat en als zodanig dienst doet, lag, ten noorden van de buurtschap het Spui, langs de westelijke Kildijk (de vroegere Trekdam), waardoor hij door een sluis in de zuidhoek in die buurtschap op de Dordtsche Kil uitwaterde. (…)

Informatie van  Willem Janssen, 8-12-2023

Op 28-10-1866 brandde de windmolen af, waarna in 1867 overgegaan werd tot de stichting van een stoomschepradgemaal (…) op de plaats van de oude windmolen . Bron: Teixeira de Mattos, L. F. (1925). De Waterkeringen, Waterschappen en Polders van Zuid-Holland. Deel VIII, afd IV. Het eiland de Hoeksche Waard en afd. V. Het eiland van Putten. Martinus Nijhoff; p. 345, 346

De molen werd in 1868 vervangen door een stoomgemaal. 

Bron: "En wijd was de polder" door Rien Allewijn, 1989. Hoeksche Waard en eiland van Dordrecht.
H. van der Kaay, 20 april 2009.

"Stukken betreffende de stichting van een watermolen door het bestuur van de polder Mookhoek en Trekdam, alsmede stukken betreffende de oplegging en inning van een bijzondere omslag ten behoeve van de financiering van de kosten van de stichting"

In 1866 brand de molen door een nog onbekende oorzaak af. In 1867 wordt begroot, de kosten van het maken van een nieuwe stenen watermolen in de polder Trekdam, opgemaakt door fabrijk P. Bremken. Hoe het precies verder gelopen is is nog onbekend, feit is wel dat de stenen watermolen nooit gebouwd is. De bemaling werd nadien overgenomen door een stoomgemaal, die op zijn beurt in de jaren '30 werd vervangen door een klein dieselgemaal met een Crossley motor en pomp. Toen kleine gemalen als deze een plaats op de rijksmonumentenlijst waard bleken, werd dit mooie gemaaltje spoedig tegen de grond gewerkt en vervangen door een potsierlijke moderne inlaat. De bemaling geschied nu niet meer op deze plaats.
Informatie van Jesse in 't Veld, 5 december 2013