Molen De Kalkoor / De Oranjeboom, Dordrecht

De Kalkoor / De Oranjeboom

's-Gravendeelsedijk
De Mijl A (1) 24 Arie Kuijl, winkelier (of zijne Erven)

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

1889 onttakeld 1924 restant gesloopt
geschiedenis

De achtkante bovenkruier was decennia lang eigendom van de houtkopersfamilie Van Gijn en heette ook wel De Oranjeboom.

In 1889 is de molen onttakeld en daarna omgebouwd tot stoomzagerij tot 1910.

In 1924 laatste restanten verwijderd.

02-11-1895: Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard en IJselmonde

De N. Rott. Ct. bevat een correspondentie uit Dordrecht, omtrent ons nieuwe havenplan Wij gelooven dat de inzender hier sterk fantaiseert. Hoewel het geheele plan uit den aard der zaak nog door de commissie geheim gehouden wordt, kunnen wij echter mededeelen, dat de haven op zich zelf, en dan nog voorloopig geheel rechthoekig geprojecteerd is tusschen den Weeskinderendijk en de Glazenstraat, dus in de Mijlpolder. met den ingang tussehen de Handelskade en de molen de „Kalkoor”. Volgens dit plan zal de haven ongeveer 500 M. lang en ruim 300 M. breed zijn, zoodat zij 1/3 dieper en 5maal zoo breed is als de tegenwoordige dokhaven, van de brug af gerekend. Omtrent de verder te onteigenen terreinen is nog heelemaal niets vastgesteld. (Dordrechtsche Courant).

04-10-1924: Nieuwe Rotterdamsche Courant

Notaris B. Kuipers te Dordrecht bericht hiermede, dat op WOENSDAGEN 28 en 29 OCTOBER 1924, telkens des avonds 7 ' uur, in het Gebouw van den N. A. B. te Dordrecht, publiek zal worden VERKOCHT, bij veiling en afslag:

Het altijddurend recht van erfpacht

van het HANDELS- of FABRIEKSTERREIN «DE KALKOOR", groot 10,041 M., aan den s-GRAVENDEELSCHEN DIJK, met opzichtersen werkmanswoning, loodsen, haven, water. Het terrein is zeer gunstig gelegen aan de OUDE MAAS, tegenover de Vereenigde Zeepfabrieken „Van den Bergh" en Jurgens' Oliefabieken, even beneden de Spoorbrug, te DORDRECHT, in de nabijheid van de Dokhaven, de Zeehaven en de spoorwegverbinding met die havens. Het terrein is aan het diep vaarwater voorzien van een beton kademuur, terwijl electrische kabel voor licht en kracht aanwezig is. Dagelijks te bezichtigen, mits voorzien van een consentbiljet. Nadere inlichtingen te bekomen ten kantore van voornoemden Notaris te Dordrecht, Groenmarkt 6/8, Tel. 176.