Molen Polder Oud Reijerwaard, bovenmolen, Ridderkerk

Ridderkerk, Zuid-Holland

aan de Molendijk
buurtschap Oude Molen
IJsselmonde

Molen van de polder Oud-Reijerwaard
*De watermolen (dbnr 8648) aan de Molendijk maalde het water uit de polder in een hoger gelegen boezem. Vanuit die boezem werd het water weer omhoog gemalen en vervolgens naar de rivier geleid. Het boezemwater langs de Molendijk werd De Kulk genoemd.
Informatie van Els de Winter, 25 april 2009

Opregte Haarlemsche Courant, 27 november 1834
NIEUW REIJERWAARD, zijn voornemens te Ridderkerk in het Regthuis, op Woensdag den 17den December 1834, des voormiddags ten elf ure, publiek te Besteden: Het bouwen van eene nieuwe staande SCHEPRAD watermolen op eenen steenen toren, in den Polder Oud Reijerwaard; waarvan het Bestek 14 dagen voor de Besteding in gemeld Regthuis ter visie en lezing zal liggen.

Onderstaand bericht zou goed op deze molen kunnen slaan maar 100% zeker is het nog niet.
Wie daar meer over kan zeggen, mag ons een berichtje sturen. (de redactie NSR)

Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 21 juli 1853
Ridderkerk, 19 Julij
Wederom barstte heden morgen , tusschen 10 en 11 uren, een kortstondig, maar vrij hevig onweder boven deze gemeente los; slechts enkele maar harde donderslagen lieten zich hooren, bij welke gelegenheid de bliksem in den steenen watermolen van den polder Oud-Reijerwaard is geslagen. De bliksem op de roe nedervallende , is, daar langs, het hekwerk beschadigende, gegaan door eene opening van de kap hij den as, in den molen , heeft daar vervolgens een gat in den muur geslagen, en zoo terugstuitende, door eene opening van het planken beschot langs dien trap naar beneden gegaan , bij welke gelegenheid eenige daar aan eenen spijker hangende kleederen van den molenaar beschadigd werden, en diens hoed door de openstaande deur naar buiten geworpen werd , waar de bliksem ook zijn doorgang vindende, zonder verdere ongelukken te veroorzaken , is verdwenen. Een kind bij bij die deur staande en door het plotselinge licht verschrikkende, deed een stap achterwaarts , Waarna onmiddelijk de bliksem hetzelve passeerde , zonder het te beschadigen. Op dit oogenblik, 5 ure namiddag, is de molen nog geheel en al met zwavellucht vervuld.

De coördinaten zijn bij benadering ingevoerd.

De molen staat niet op de kadasterkaart van 1811-1832.