Molen Keetensche molen, Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel, Zuid-Holland

De Keten
Schieland
Capelle op den IJssel B (1) 197 De Ketensche Polder

Ketensche polder, werd bemalen door een 2-gang

Rond 1800 lagen in Capelle aan den IJssel drie polders: De Keetense polder, de Middelmolenspolder en ’t Slot en de Hooghdorppolder.
Op 21 april 1832 werden deze polders samengevoegd onder de naam ‘De Verenigde Polders en ’t Slot te Cappelle op d’IJssel’.
Tot 1870 werden deze drie polders bemalen door vier windwatermolens. In de Middelmolenspolder, waren dat er twee. Deze molens stonden aan de Mient (het kanaal) genoemd, ten noorden van de huidige brug tussen de Paulus Potterlaan en de Reigerlaan, ter hoogte van de flat aan de Fuutlaan.
In de Keetense polder (Capelle-West, ’s Graveland en Kralingseveer) en de Hooghdorppolder (Middelwatering-Oost en Oostgaarde) stond één molen.

Na de ingebruikneming van een stoomgemaal in 1870, gebouwd direct ten oosten van de steenplaats ‘De Oude Plaats’ (aan de huidige Plantsoenstraat), werden de vier windwatermolens overbodig en omstreeks 1873 afgebroken. In 1927 werd de oude stoommachine vervangen door een 3 cilinder Brons Motor met een vermogen van 105pk in 1940 ingevoerd.

Bron: Wop-krant Middelwatering oktober 2004
Paul Weyling