Molen van Well (2e), Well

Well, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Well (2e)
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
03908 a
oude dbnr.
V4565
Meest recente aanpassing
| Geschiedenis

locatie

plaats
Well
plaatsaanduiding
tegenover de kasteellaan op de Molenberg
gemeente
Bergen, Limburg
streek
Noord-Limburg
kadastrale aanduiding 1811-1832
Bergen G (4) 55 ?
geo positie
X: 204075, Y: 396787
N: 51.55789, O: 6.09487

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
herbouwd
verdwenen
afgebroken
geschiedenis

De standerdmolen wordt reeds in 1401 genoemd in een oorkonde.
In 1580 werd het kasteel van Well door Staatse troepen op de Spanjaarden veroverd, kort daarvoor werd de molen door de kasteelbezetting vernield.
Willem van Vlodrop, Heer van Well en Leuth(thans in Belgisch Limburg gelegen) liet in 1591 een nieuwe standerdmolen bouwen, die de banmolen van de heerlijkheid was.

 

28-09-1852: krantenadvertentie

UIT DE HAND TE PACHTEN om met 1e mei 1853 te aanvaarden:

Een nieuwe GRAAN-WINDMOLEN, gelegen te Bergen, alsmede eenen welbeklanten GRAAN-WINDMOLEN met huis, stallingen, bouw- en weiland, des verkiezende met eenen daarnaast staanden ROS-OLIJMOLEN te Well bij Venlo, aan den Grooten Rijksweg van Maastricht naar Nijmegen en den Grindweg van Well naar Pruissen, zeer geschikt voor allen handel, Tapperij, Logement, enz. Zich in Persoon te vervoegen op het Kasteel Well bij Venlo

 

28-11-1863: krantenartikel

Openbare verpachting van MOLENS

De Notaris van EIJLL,

residerende te Well, zal op Maandag den 28 December 1863, 's morgens, om 10 uren ten herberge van J.M. Clevers, aan het Molenhuis te Well, publiek op crediet ten verzoeke van de H.W.G. Freule Van Evers von Aldendriel, voor 3 of 6 jaren onder goede bekende borgstelling verpachten:

  1. Eene welbeklante WIND-GRAANMOLEN met woning, tuin, bouw- en weiland gelegen te Well, te zamen groot circa 3 bunders, en
  2. Een dito WIND-GRAANMOLEN, met een perceeltje bouwland gelegen bij het dorp Bergen, te aanvaarden als volgt:
  3. de Molens en woning 1ste Mei, het weiland 1ste Maart en het bouwland stoppelbloot in 1864ZEGT 'T VOORT

 

16-08-1873: krantenartikel

De bliksem is Vrijdag den 8. dezer geslagen op den molen van den heer Truijen te Well, waardoor een der wieken sterk beschadigd en eene borst geheel vernield is. De schade wordt begroot op f 175.

 

14-08-1875: krantenbericht;

Op Zondag jl 's avonds omstreeks elf ure sloeg de bliksem in den wind-graanmolen van den heer baron De Schloissnigg, gelegen te Well, waardoor een begin van brand ontstond, dat echter door den ijver van de pachter B. van Aerssen en de toegesnelde ingezetenen inmiddellijk werd gebluscht. Door den slag is al het zwaar houtwerk vernield en aanzienlijke schade veroorzaakt. De molen is verzekerd bij Le Lion Belge.

 

1895: mededeling van de rentmeester Gerard Peter

De oude banale windmolen werd in 1881 door een steenen vervangen, die door de Gebr. Wijnhoven, molenmakers te Venraij, werd gebouwd. De oude kastmolen werd op zeer eenvoudige, vernuftige wijze omgeheveld (er kwam geen dienamiet bij te pas), nadat de roeden en borsten waren weggenomen en steenen en raderwerk verwijderd. Het was een eenig evenement: de eigenaar van het Kasteel Baron von Schloissnigg was toevallig met familie aanwezig en het heele dorp was uitgeloopen om van het schouwspel te genieten. Eenige kippen, die bij den molen niet waren weg te krijgen, lieten daarbij het leven. Een ontzaggelijke stofwolk omhulde den geheelen molenberg, toen het houten gevaarte aan gruizelen neerplofte. Mijn grootvader Lodewijk Truyen heeft in het begin der 18de eeuw ruim 25 jaren op dezen molen als "baas" gefungeerd.