Molen Noorderbraak onder Scharwoude, Scharwoude

Scharwoude, Noord-Holland

Koggenland, Noord-Holland
De Wester Koggen
Scharwoude A (1) 97 Knol

Vijzel 90 cm diam.

geschiedenis
De Noorderbraakpolder was een drooggemaakt wiel, dat was ontstaan door een doorbraak van de Zuiderzeedijk. Het lag ten noorden van Scharwoude, was voor de droogmaking 4 morgen groot en bekend onder de naam Achterwaal. Op 7 april 1631 werd aan Albert Matthijsz Ens, poorter der stad Hoorn, octrooi verleend om het braakje te bedijken.

De molen stond aan de noordwestkant van het poldertje en maalde uit op de Weelsloot, deel van de boezem van de Westerkogge. Het poldertje was ruim 5 ha groot.

Door de aanleg rond 1882 van de spoorlijn Purmerend-Hoorn werd het poldertje in tweëen gesplitst en werd voor elke helft een schepradmolen geplaatst. In 1936 bestonden deze twee nieuwere molens nog wel. Zie Tenbruggencatenummer 03906 l.

In de 20e eeuw werd in de westelijke helft van het poldertje een laadwal met spooraansluiting aangelegd ten behoeve van de groentenveiling in Avenhorn. De bijbehorende houten loods werd begin 21e eeuw vervangen door een stenen loods. De oostelijke helft van het poldertje dient als opslagterrein van wegenbouwfirma Ooms.

- De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- De zeeweringen en waterschappen van Noordholland, derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.