Molen op de Lochterheuvel, Gennep

Gennep, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
Molen op de Lochterheuvel
modeltype
Ronde molen, beltmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
03906
oude dbnr.
V1266
Meest recente aanpassing
| Foto
media-bestand
Molen 03906 Molen op de Lochterheuvel (Gennep)

Foto: deel ansichtkaart (coll. DVM)

locatie

plaats
Gennep
plaatsaanduiding
op de Lochterheuvel aan de Heyenseweg tussen Gennep en Heijen
gemeente
Gennep, Limburg
streek
Noord-Limburg
geo positie
X: 195649, Y: 411285
N: 51.68887, O: 5.97506

constructie

modeltype
Ronde molen, beltmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
plaats bediening
beltmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
24 m
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
door oorlogsgeweld
geschiedenis

Op 1 september 1926 behandelde de gemeente Gennep een aanvraag van Ger. Jacobs uit Milsbeek-Ottersum, molenaar en molenbouwer, tot het oprichten van een windmolen. Hij kreeg 18 september d.a.v. de vergunning en mocht aan de Heijenseweg op de Logterheuvel een molen bouwen mits " ... de afstand van den beerput tot den welput minstens 6 M bedraagt en de grondkeerende muren eene dikte hebben van tenminste 0,33 M."
Jacobs bouwde de stenen bergmolen, een buitenkuier met niet gestroomlijnde ijzeren wieken en een vlucht van 24 meter. Hij gebruikte daarbij onderdelen van zijn ontmantelde windmolen aan de Oude Molenberg (nu Ovenberg) te Milsbeek, zie Tenbruggencatenummer 01619. De Logtermolen stak 11 m boven de heuvel uit, had muren van 33 cm dik en een houten kap bedekt met asfalt.

Deze molenbouw getuigde niet van een grootse toekomstvisie, want binnen tien jaar kwamen de maalactiviteiten al stil te liggen (sept. 1935). Motormaalderijen in Gennep en Heijen waren de korenmolen te machtig. Jacobs probeerde eerst zijn terrein inclusief molen te verkopen aan de buurman, het sanatorium “Zonlichtheide”. Bij geen interesse aldaar dacht hij een koper te hebben in iemand die er een hoenderpark en zilvervossenfokkerij wilde beginnen, maar ook deze koop sprong af. De wieken bleven stilstaan en het geheel ging ten slotte over in handen van J.J. Jansen, een Gennepse handelaar in trekkers, fornuizen, kachels enz. De korenmolen “Logterheuvel” bleef in de oorlog werkeloos staan en diende in de weken dat Gennep in de frontlinie tussen geallieerden en Duitsers lag (sept. 1944 – feb. 1945) als uitkijkpunt voor de Duitse militairen. Hij werd doelwit van het Engels geschut aan de Brabantse kant van de Maas. Op 10 november 1944 ’s middags was de artillerie ingeschoten en bleef van de molen slechts een puinhoop over.

Nu herinnert alleen een zandheuvel begroeit met struiken nog aan de molenberg van de laatste der zeven windmolens, die Jacobs in zijn leven bouwde. De molenaar-molenbouwer G. Jacobs uit Milsbeek bij Ottersum had in het begin van deze eeuw een zekere faam verworven als zelfbouwer van windmolens. De molen op de Lochterheuvel was de laatste molen die Jacobs bouwde.

nog waarneembaar

aanvullingen

trivia

Foto 1: inkijk vanaf bovenkant molenberg in romp van de Logtermolen, wat rest is het onderste gedeelte van de romp met toog. Op de achtergrond is de Heijenseweg zichtbaar.
Foto 2: achterkant molenberg van de Logterheuvel gezien vanaf de parkeerplaats van het terrein van Vizier.
Foto 3: zicht op het molenrestant van de Logterheuvel bestaande uit molenberg met toog vanaf de Heijenseweg.

Na enig speurwerk heb ik in april 2004 de resten van de molen teruggevonden verscholen in een eikenbosje, liggende achter de bebouwing aan de Heijenseweg in Gennep. Wat rest is de belt met het onderste gedeelte van de molen en een gedeelte van de toog. Tot eind jaren negentig lag er, ten zuid westen van de molenromp, nog een restant van de oude heide begroeid met brem en eikenhakhout. Medio 2000 is het grootste gedeelte hiervan bouwrijp gemaakt voor de bouw van een nieuwbouw woning liggende aan de Heijenseweg nr. 92. Doordat hierbij een groot gedeelte van de opgaande begroeiing is verwijderd kun je de resten van de molen weer vanaf het fietspad zien liggen. Dat de molen goed verscholen lag in het landschap blijkt wel uit het feit dat ik hier al jaren dagelijks langs fiets, zonder het molenrestant eerder te hebben opgemerkt.

P. Pouwels.

foto's

foto's