Molen Polder 133/ Gorterspolder, Wolvega/ Wolvegea

Wolvega/ Wolvegea, Fryslân

In het kadaster 1885-1887 staat de molen nog steeds als Wolvega A 571.
Volgens de waterstaatskaart van 1926 bemaalde de molen 60 ha.
De molen staat nog op de top. kaart van 1934.

Gauke Gooijer was de zoon van Jochem Jans Gooijer en Antje Gaukes Zwarteveen.
De oom van Antje was Karste Jacobs Zwarteveen. Hij is in 1897 in Wolvega overleden en was vóór Gauke molenaar op deze molen.
De dochter van Karste was Maria Karstes Zwarteveen, zij was mijn overgrootmoeder.
Informatie van Ruud Brandsma, 2 september 2007.

Nieuwsblad van Friesland van 20 november 1933 & Leeuwarder Nieuwsblad van 21 november 1933:
VERDWENEN SPINNEKOPMOLEN
Een van de vele verdwijnende watermolens, een z.g. "Spinnekop", welke ons mooie Friesche landschap zoo typeeren, staande aan de Linde en eigen aan den heer J. Gorter Kz. te Nieuw-Amsterdam, moest dezer dagen onder sloopershanden vallen, om plaats te maken voor een meer moderne bemalings-installatie. -- Als bijzonderheid vermelden we, dat deze molen gedurende méér dan 100 jaar werd bemalen door de familie Gooijer. De woning is nog zichtbaar op de foto, die net voor met het slooperswerk aan aanvang werd gemaakt, is genomen.

De molen stond in de Lindevallei, op de plaats waar nu een zandwinning van de firma Pruntel te vinden is. Dit deel van natuurreservaat Lindevallei heette ook wel Gorterspolder. Gorter, de eigenaar, was fabrikant van baggermolens en verpachtte dit gebied. Gauke Gooyer was hier de molenaar. Om de kost te kunnen verdienen was hij ook beroepsvisser en ganzenflapper.
In 1932 is sprake van de plaatselijke visser Geert Gooyer, hij werd later opzichter van het terrein. In 1940 was Geert Gooyer in dienst bij It Gea als onbezoldigd gemeenteveldwachter.
In 1947 werd de Gorterspolder aangekocht door It Fryske Gea en bij natuurreservaat de Lindevallei getrokken.
Bron ondermeer: Noorderbreedte 90.