Molen Polder 10/ Stichtingspolder, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Oudeschoot/ Aldskoat
Schoterland
De Knipe B (3) 694 Wed. Epke Roos van Bienema

Spinnenkop

geschiedenis
De oudste molen in het gebied rond Oudeschoot was wel deze, omdat hij voor 1832 moet zijn gebouwd. Het was een spinnenkop, zoals de meeste molens in deze omgeving en hij verdween tussen 1904 en 1925.

De molen bemaalde het gebied tussen de wijk naar de boerderij van Pieter Sierdsma en de Jentjeswyk. De laatste verbond de Tsjonger met de boerderij van Jentsje Hospes in Anneburen. De landerijen waren in gebruik bij Pieter Sierdsma, Cornelis Rodermond en de erven wed. Roel Brouwer.

Vaste molenaar van de polders 9 en 10 was Harm Jelsma, ook beroepsvisser. De molenaars woonden in een landelijk gelegen huisje, dat beoosten de molen van polder 10 stond, mooi onder de bomen. In 1921 kwam hier vanuit Annaburen Hendrik van der Honing (1871-1949) met zijn gezin wonen. Hij verdiende ƒ 90 per jaar en vrij wonen. Van der Honing had ook een paar koeien, werkte als mollenvanger en viste uit liefhebberij.

Toen in de herfst van 1922 de Sierdsmamoune van polder 9 stuk woei, werd de bemaling middels een duiker overgenomen door de molen van polder 10. Het geheel werd de Stichtingspolder, omdat de Julia Jan Wouterstichting het meeste land van de polder bezat. Voorzitter werd Graaf C.L.A.J. van Limburg Stirum, secretaris Rinke J. Brandenburg.

Omdat de molen moeite had met de tot ca. 30 ha vergrote polder, werd op 3 oktober 1923 besloten een nieuwe roede aan te brengen. Op 26 oktober 1923 werd dat besluit vernietigd, en werd besloten tot het bouwen van een windmotor ter vervanging van de molen.

Op 4 december 1924 besloot het bestuur om de spinnenkop vanwege overbodigheid voor ƒ 50 te verkopen aan een sloper. Molenaar Hendrik van der Honing nam toen ontslag omdat hij nog maar ƒ 25 kon verdienen. In 1932 werd het molenaarshuisje gesloopt.

- "Molens rond Oudeschoot", artikel door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 46, juni 1987.
- artikel over de molens bij Oudeschoot, door Johannes Siersma, in "De âlderein fan Skoat fertelt", mei 1986.

Bemaalde de polder 10 (< 20 ha).