Molen Polder 9, Sierdsmamoune, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Oudeschoot/ Aldskoat
Schoterland

Spinnenkop

stukgewaaid
geschiedenis
Deze spinnekop verrees tussen 1873 en 1887 en was er nog in 1904. In 1925 staat er echter op deze plaats geen molen meer aangegeven.

De molen stond op goed 200 meter beoosten de Schoterbrug. Hij bemaalde het gebied tussen de oude Rijksweg en de wijk die van de Tsjonger liep naar de boerderij bewoond door Pieter Sierdsma, schuin tegenover en eigendom van de Julia Jan Wouterstichting. De molen stond vlak bij de "baaiersplak" van de Oudeschoter jeugd en sloeg uit op een stukje oude Tsjonger dat in verbinding stond met het Tsjongerkanaal.

Hier boerde Peter Sierdsma, de spinnenkop werd daarom Sierdsmamoune genoemd. Hij bemaalde ook het land van Cornelis Rodermond, Lútzen Brouwer, Wiebe Hoekstra en Lieuwe Winia.

Johannes Sierdsma tekende de molen van zijn vader in juli 1922 als 18-jarige jongen, in opdracht van zijn leraar van de MTS te Leeuwarden, om iets te tekenen van eigen omgeving.

De Sierdsmamoune werd in 1922 vernield door een herfststorm. Dat was de aanleiding om deze polder en polder 10 samen te voegen tot de Stichtingspolder. De polders werden door een duiker onder de wijk door verbonden. Deze polder bestaat vandaag de dag [1987] nog steeds, en werd vernoemd naar de Julia Jan Wouterstichting die het meeste land van deze polder bezit.

- "Molens rond Oudeschoot", artikel door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 46, juni 1987.
- artikel over de molens bij Oudeschoot, door Johannes Siersma, in "De âlderein fan Skoat fertelt", mei 1986.

Bemaalde de polder 9 (< 20 ha).

NB De aangegeven locatie is een schatting naar het kaartje in genoemd artikel.