Molen Polder 52, It Spoekmûntsje, Wergea/ Warga

Wergea/ Warga, Fryslân

Leeuwarden, Fryslân
Idaarderadeel
Wergea A (1) 79 Christiaan Westenberg, grietman van Ferwerderadeel

Spinnenkop

geschiedenis
Het (spook)-spinnekopmolentje stond aan de weg van Warga naar Leeuwarden, waar nu [1987] een elektrisch gemaal staat. Het molentje werd eertijds bediend door het personeel van de boerderij Groot Palma.

De molen was zwart, zonder enige versiering.

Ds. Reinder Jacobus de Stoppelaar schreef in het Nieuwsblad van Friesland/ Hepkemakrante van 31 aug. 1928 een lyrisch afscheidsartikel over het molentje. De inwoners van Wagra maakten vaak een wandeling "nog even tot aan 't molentje". Hij beschrijft dat er toen planken, balken en brokken ijzer omheen lagen, en mannen bezig waren met het graven voor de fundering van betonwerk, waarop het gemaal zou verrijzen.

Het gemaal van de Roordapolder werd van 1928 tot 1942 bediend door de boer Johannes Pyters Terpstra of de knecht van de boerderij Grut Palma. Daarna nam Lolke Spykstra de zorg op zicht. Het gemaal werd in 1989 afgebroken in het kader van de ruilverkaveling "De Oude Joske". Nu rest er een stukje ruig land met aan iedere zijde een hek.

- Uit de knipseldoos, art. door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 48, dec. 1987.
- informatie van Sjoerd L. Spykstra in Waar staat deze spinnekop?, art. in De Utskoat nr. 116, dec. 2004.

Bemaalde de polder 52 (30 ha).