- naam
- De Eendragt
- modeltype
- Kantige molen, stellingmolen
- functie
- oliemolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 03809 f
- oude dbnr.
- V1286
- Meest recente aanpassing
Molen De Eendragt, Akkrum
Akkrum, Fryslân
v
locatie
- plaats
-
Akkrum
- plaatsaanduiding
- aan de Mounedijk nabij de Polslootpoldermolen
- gemeente
- Heerenveen, Fryslân
- streek
- Utingeradeel
- geo positie
-
X: 185138, Y: 562311N: 53.04684, O: 5.83661
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
1891 afbraak molen
- geschiedenis
-
Sinds 1841 werd in de oliemolen olie geproduceerd en daarbij werden daar lijnkoeken geslagen.
Lijnkoeken werden gemaakt van het residu van het malen van noten en zaden om olie te verkrijgen. Die koeken werden als veevoeder verkocht. Omdat het in feite een afvalproduct was, hadden de lijnkoeken grote waarde voor de molenaars. Die begaven zich op twee afzonderlijke markten. Volgens het vakblad van de graanverwerkende industrie De Molenaar kreeg De Eendragt daardoor al in 1864 hulp van een stoommachine (12 pk).
Op 14 juli 1887 verkocht de uit Delft afkomstige eigenaar Cornelis Bernardus van Woerden de stoom- en windolie molen aan Ulbe Twijnstra voor 7000 gld. Ulbe Twijnstra was toen 21 jaar. Van Woerden zag meer in de export van kaas dan in lijnkoeken en olie. Ulbe Twijnstra kocht een paar jaar later ook een kleine oliemolen te Franeker. In 1891 werd de windmolen afgebroken en verrees er in plaats van het oude fabrekje een geheel nieuw gebouw, waarin een grote stoommachine en twee Engelse hydraulische oliepersen werden geplaatst. De stoom-oliefabriek is in 1895 verbrand.In 1912 overleed ulbe Twijnstra waarna zijn zoon Tjeerd Jacob het bedrijf voortzette.
In de negentiende eeuw groeiden vele oliemolens uit tot veevoederfabrieken, omdat de markt zich in die richting ontwikkelde. Onder Twijnstra groeide de molen uit tot één van de grootste veevoederfabrieken van Nederland, met later nog een tweede fabriek in het Utrechtse Maarssen.
In 1963 vond er een fusie plaats met N.V. Oliefabrieken Calvé-Delft met vestigingen in Delft en Hoogkerk. Zo ontstond U.T.-Delfia B.V. In 1972 werd er nog een nieuwe fabriek gebouwd in Helmond, terwijl de capaciteit van de bestaande fabrieken werd vergroot. In 1981 produceerde UTD 600.000 ton mengvoeders. De voortgaande schaalvergroting in de mengvoederwereld leidde tot een langdurige golf van fusies en zo ging UTD op in het Hendrix-concern. De problemen in de veevoedersector leidden bij Hendrix tot een sanering, en zo werd op 4 mei 1981 de productie in Akkrum gestaakt. Precies 160 jaar nadat op deze plaats de eerste lijnkoeken waren geslagen op De Eendragt.
Bronnen:
- De Molenaar, 5/31/2001, Johan Bakker
- Friesch Dagblad/dinsdag, 25 mei 2004, Regio/Wybe Fraanje
UTD, de letter "D" stond voor Delfia/ alias Calvé Delft. - nog waarneembaar
Op de voormolige molenlocatie is er ter herinnering aan de molen een koppel stenen met een plaquette geplaatst. John Verpaalen heeft hiervan de foto's beschikbaar gesteld.
-
Molen 03809 f De Eendragt (Akkrum)Foto: John Verpaalen, aug. 2016Molen 03809 f De Eendragt (Akkrum)Foto: John Verpaalen, aug. 2016
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen